5 tips bij het kiezen van een vrije bouwkavel

 In Blog

Zelfbouw is in trek en de vraag naar vrije bouwkavels groot. Hoe kies je een geschikt kavel? Waar moet je op letten en hoe zit het met de kosten? In deze blog geef ik je tips. Onderaan de blog vind je ook een overzicht van projecten waar vrije bouwkavels worden uitgegeven in de regio Salland.

 1. Reserveer voldoende budget voor het huis en bijkomende kosten

Je bent naar de bank geweest en hebt te horen gekregen dat je een mooi bedrag mag lenen voor de bouw van je droomhuis. Goed nieuws! Stap één is dan om een vrije bouwkavel te vinden. Om te voorkomen dat je een heel klein huis op een hele grote bouwkavel bouwt, is het slim om vooraf na te denken over de verdeling van het budget. De volgende stelregel gaat je helpen: reserveer 60 procent van je budget voor de bouw van het huis en alle bijkomende kosten, zoals leges en de aanleg van de tuin. Met een totaalbudget van € 400.000 zou je dus op zoek kunnen gaan naar een kavel van ongeveer € 160.000. Uitgaande van een grondprijs van € 330 euro (gemiddeld in Salland) zou je daarmee uitkomen op een mooi kavel van ongeveer 485 vierkante meter.

 1. Bestudeer de randvoorwaarden van het kavel

Een kavel op het oog? Verdiep je allereerst in de randvoorwaarden die worden gesteld bij het kavel. Deze vind je in het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. In deze documenten staat kortweg gezegd wat je op welke plek mag bouwen. Zo voorkom je dat je woondromen na aankoop van de kavel alsnog de prullenbak in moeten, omdat het bestemmingsplan voorschrijft dat je alleen een bungalow mag bouwen met alles op de begane grond. Terwijl je net droomde van een villa met drie verdiepingen.

 1. Kijk goed naar de ligging

De basis ingrediënten voor een fijn huis zijn licht, uitzicht en hoogte. Die eerste twee worden voor een groot gedeelte bepaald door de ligging van het kavel. Wil je ’s ochtends zon in de keuken, terwijl je geniet van een kopje koffie en de krant? Of een terras op het zuiden? Bestudeer dan goed of het mogelijk is om je huis op het zuiden te bouwen. Heb je duurzame ambities? Ook dan is het belangrijk om te onderzoeken of je de zon in huis kan krijgen. Ook voor het plaatsen van zonnepanelen is het slim om alvast te kijken naar de ligging van het kavel (in combinatie met het bestemmingsplan).

 1. Verdiep je in de plannen van de gemeente

Voor nieuwbouwwijken is het soms lastig inschatten hoe het gebied er over een paar jaar uitziet. Toch kun je daar wel achter komen. In de structuurvisie van de gemeente lees je alles over toekomstplannen. Komen er winkels in de buurt? Wordt er een speeltuin gebouwd? Komt er een drukke weg in de buurt? Antwoorden op al dat soort vragen vind je in de structuurvisie van de gemeente. De structuurvisie vind je op de site van je gemeente. (Of via Google. Zoekterm: ‘structuurvisie <vul hier je gemeente in>’)

 1. Staar je niet blind op nieuwbouwprojecten

Een nieuwbouwproject is een logische optie als je op zoek bent naar een vrije bouwkavel. Voor de grond betaal je dan ongeveer driehonderddertig euro per vierkante meter, ongeacht de grootte. Ben je op zoek naar een ruim kavel? Kijk dan ook eens naar de rand van het dorp of zelfs buitenaf. In het buitengebied neemt de vierkante meter prijs vaak af, naarmate het perceel groter is. Een andere optie is om een bestaand (vervallen) huis aan te kopen met een mooi stuk grond en dat huis te verbouwen of geheel te vervangen. In sommige gevallen ben je dan goedkoper uit dan nieuw bouwen op een groot perceel in een woonwijk.

Heb je nog vragen over vrije bouwkavels en kavelkeuze? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag.

Om je inzicht te geven in de mogelijkheden voor vrije bouwkavels in de regio Salland, heb ik een aantal projecten waar vrije bouwkavels beschikbaar zijn onder elkaar gezet:

Boerhaar – Overmaterhoek
Wijhe – Noorderkoeslag
Wesepe – Veldwachter
Olst – Zonnekamp
Zwolle – De Plantage (meer kavels in de regio Zwolle)
Deventer – Spijkvoorderhout (meer kavels in de regio Deventer)
Lettele – Dorp
Diepenveen – Het Eikendal Zuid
Laag Zuthem – De Kleine Hagen
Liederholthuis – Noord
Heeten – IJsselgouwe
Raalte – Franciscushof (meer kavels in de regio Raalte)
Hellendoorn – Noord
Nijverdal – De Heemtuin (meer kavels in Nijverdal)

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Showing 2 comments
 • Marie
  Beantwoorden

  Mijn tante heeft vorig jaar ook een kavel gekocht in een nieuwbouwwijk. Ze heeft de doorslag kunnen maken toen ze wist wat er op de lange termijn zou gebeuren in de buurt. Zo wordt er volgend jaar een nieuwe internationale school gebouwd waar haar kinderen naartoe kunnen gaan. Research doen is dus echt belangrijk.

  • Marten Jansen
   Beantwoorden

   Hoi Marie, mooi voorbeeld. Het is inderdaad belangrijk om research te doen naar de plannen in de wijk. Groet, Marten

Laat een reactie achter