Alles wat je moet weten over energieneutraal wonen

 In Blog, Duurzaam

Duurzaam bouwen is in trek. En dat is niet voor niets. Het Europese beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie verbruiken. Wil je in de toekomst een goede prijs bij een eventuele doorverkoop? Dan is het verstandig om nu al goed na te denken over duurzaamheid. In deze blogreeks vertel ik daarom alles wat je over duurzaam bouwen wilt en moet weten. Vandaag deel 2. Over energieneutraal bouwen.

Zoals je in mijn vorige blog kunt lezen, zijn er meerdere manieren om werk te maken van duurzaamheid. In mijn ogen zijn energieneutraal en passief de beste opties. In deze blog zoom ik in op het energieneutrale huis, ook wel 0 op de meter woning.

Alternatief voor gas
Een energieneutraal huis wekt meer energie op dan dat het verbruikt. En omdat we gas niet zelf op kunnen wekken, ga je bij een energieneutraal huis dus op zoek naar een alternatieve warmtebron.

We gebruiken gas in een ‘normaal’ huis om mee te koken en om water mee te verwarmen. Het warme water gebruiken we vooral om te douchen en om het huis mee te verwarmen. Een alternatief voor koken op gas bestaat al langer in de vorm van elektrische kookplaten. Een huis voorzien van warm water zonder gasaansluitingen is dan ook de uitdaging.

Om water te verwarmen bieden zogenaamde warmtewisselaars een alternatief voor gas. Warmtewisselaars geven warmte uit de grond (aardwarmtepomp) of uit de lucht (luchtwarmtepomp) over op het water. In combinatie met een boilervat en vloerverwarming zijn deze technieken een prima alternatief voor gas als warmtebron voor de opwarming van leidingwater. De investering voor deze techniek bedraagt tien tot vijftienduizend euro. De terugverdientijd is tien tot vijftien jaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bron: duurzame-energiewinkel.nl

Bron: duurzame-energiewinkel.nl

Stroomverbruik
Het grote nadeel van warmtewisselaars is het hoge energieverbruik. Ter indicatie: het energieverbruik van een gemiddelde aardwarmte- of luchtwarmtepomp is 3500 tot 4000 kWh per jaar. Dit is evenveel als het totale stroomverbruik van een gezin met 2 kinderen in een jaar. Om deze pompen energieneutraal te laten draaien zijn zo’n 14 zonnepanelen nodig, bovenop de 14 zonnepanelen voor het overige stroomverbruik.

Ontwerpkeuzes
Wil je een energieneutraal huis bouwen? Dan kan veel winst worden behaald bij de ontwerpkeuzes. De zon is immers een gratis warmtebron die ons ook nog eens vrolijk maakt. Wist je dat de zon tienduizend keer zoveel energie levert als dat we op aarde nodig zijn? Je bent slim bezig als je probeert om die zon goed te benutten. Daar heb je immers geen techniek (en dus extra zonnepanelen) voor nodig. Meer over het benutten van de zon lees je in het volgende blog over passief wonen. In een energieneutraal huis is dit immers niet de eerste prioriteit.

Naast de positionering van het huis is het slim om bij het ontwerp van een energieneutraal huis rekening te houden met ruimte voor de techniek. Een luchtwarmte- of aardwarmtepomp is zo groot als ongeveer twee grote koelkasten. Deze wil niemand logischerwijs in de woonkamer hebben staan.

Conclusie
Een energieneutraal huis is een goede manier om werk te maken van duurzaam wonen. Omdat je evenveel energie opwekt dan dat je verbruikt, ben je niet belastend voor het milieu. De maandlasten gaan naar beneden en je huis is klaar voor de toekomst. Het nadeel van energieneutraal bouwen is de forste investering, zo’n 20.000 tot 30.000 euro extra. Dat komt met name door het ‘op elkaar stapelen’ van techniek (lees: extra zonnepanelen om warmtepompen te laten draaien). Om die reden is een passief huis misschien wel nóg interessanter. In het volgende blog vertel ik daar meer over.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Laat een reactie achter