Alles wat je moet weten over passief wonen

 In Blog, Duurzaam

Duurzaam bouwen is in trek. En dat is niet voor niets. Het Europese beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie verbruiken. Wil je wonen in een ‘groen’ huis en in de toekomst een goede prijs bij een eventuele doorverkoop? Dan is het verstandig om nu al goed na te denken over duurzaamheid. In deze blogreeks vertel ik daarom alles wat je over duurzaam bouwen wilt en moet weten. Vandaag deel 3. Over passief wonen.

Zoals je in mijn vorige blog kunt lezen, zijn er meerdere manieren om werk te maken van duurzaamheid. In mijn ogen zijn energieneutraal en passief de beste opties. In deze blog zoom ik in op het passieve huis: een huis dat nauwelijks energie verbruikt. ‘Passief’ bereik je door een huis goed te isoleren en optimaal gebruik te maken van gratis warmte, zoals de zon en lichaamswarmte.

Het grote verschil met een energieneutraal huis? Een energieneutraal huis heeft als doel om volledig zelfvoorzienend te zijn. Dat wil zeggen: alle verbruikte energie moet het zelf opwekken. Een huis dat vijf keer zoveel stroom als gemiddeld verbruikt, maar die stroom allemaal zelf opwekt is dus nog steeds energieneutraal. Een passief huis daarentegen is erop gericht om zo min mogelijk energie te verbruiken. De richtlijn is maximaal 15 kWh/m2 per jaar voor ruimteverwarming. Dat komt neer op één haardroger per 100 m2 vloeroppervlakte: ongeveer 5 keer zuiniger dan het huidige Nederlandse bouwbesluit. Het primaire energiegebruik – de energie die je verbruikt voor verwarming, koeling, warm tapwater en apparaten – mag maximaal 120 kWh/m2 per jaar zijn.

Hoe realiseer je een passief huis?

Om een passief huis te bouwen, en het energieverbruik dus maximaal te reduceren, zijn twee maatregelen essentieel: de positionering en de isolatie.

Maatregel 1: positioneer je huis op de zon. Dat wil zeggen: zorg dat het leefritme in huis de zon volgt. Of andersom, zo je wilt. In de regel komt het er op neer dat je de slaapkamer en ontbijttafel op het oosten positioneert en de woonkamer op het westen. Het doel: op ieder moment van de dag gratis licht en warmte. Je kavel moet daar uiteraard geschikt voor zijn. Heb je te maken met een grote bomenrij aan de zuidkant van je kavel? Dan wordt het lastig om een passief huis te bouwen.

Maatregel 2: isoleer je huis. Omdat je zo min mogelijk energie wilt verbruiken om het huis te verwarmen is het belangrijk om de beschikbare energie vast te houden. Dit betekent een dik pak isolatie in de muren, driedubbelglas en het dichten van kieren. Zo kan de warmte (bijna) nergens meer heen.

Heb ik dan nog wel frisse lucht?

Jazeker, in passieve huizen wordt gebruik gemaakt van balansventilatie. Dit apparaat voert warme vervuilde lucht af, terwijl het de warmte overgeeft aan schone (voorheen koude) lucht. Kortom: frisse lucht, zonder dat je daarvoor de ramen of de ventilatieroosters open hoeft te zetten. 

Is een passief huis minder comfortabel?

Een passief huis werkt anders dan een ‘normaal’ huis. Dit betekent overigens niet dat je in hoeft te leveren op comfort of luxe. In tegendeel: het leefklimaat in een passief huis is zeer constant en daardoor erg prettig.

Omdat voor de opwarming van een passief huis vooral gebruik wordt gemaakt van de zon is het belangrijk om de temperatuur in huis zoveel mogelijk constant te houden. Opwarmen duurt immers lang. Dat betekent niet langer de thermostaat terugdraaien als je op visite gaat en flink opstoken als je terug komt van een lekkere winterwandeling. Zet de thermostaat liever op 19 graden en kom er dan niet meer aan (tenzij je op vakantie gaat).

Daarnaast loont het om nog meer aandacht te besteden aan de energielabels van apparaten. Probeer zoveel mogelijk AAA apparaten in huis te halen. En nog iets: een half uur douchen is niet echt duurzaam, kost veel energie en past om die reden niet echt thuis in een passieve woning.

Hoe zit het met gas?

Een passief huis kan gewoon een gasaansluiting hebben. Je zult immers ergens water mee moeten verwarmen om te douchen. Overigens hoeft dit niet per se met gas. Een boiler in combinatie met zonnepanelen of een pelletkachel zijn goede alternatieven.

Conclusie

Een passief huis een goede manier om werk te maken van duurzaamheid. Omdat je het energieverbruik zoveel mogelijk probeert te beperken ben je zo min mogelijk belastend voor het milieu. In combinatie met zonnepanelen ben je helemaal goed bezig. Het mooiste is natuurlijk een passief huis die ook nog energieneutraal is, doordat het alle benodigde energie zelf opwekt via zonnepanelen. De maandlasten gaan flink omlaag en je huis is klaar voor de toekomst. De extra investering voor een passief huis bedraagt twintig tot vijfentwintigduizend euro, met een terugverdientijd van ongeveer twaalf jaar.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Neem gerust contact met me op.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] In 2017 gaan we voor het eerst een passief huis bouwen. Een passief huis is een huis dat bijna volledig gebruik maakt van gratis beschikbare warmte (de zon en lichaamswarmte). Voor de overige warmtebehoefte maakt een passief huis gebruik van een duurzame warmtebron, in dit geval een pellet kachel. Daarnaast heeft dit huis zonnepanelen, triple beglazing en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals hout en leisteen. Meer weten over passief bouwen en wonen? Lees dan het blog op de site van onze huisontwerper Marten Jansen. […]

Laat een reactie achter