De Hiethaarshoek in Wesepe: 15 uiteenlopende kavels – Update 4

De Hiethaarshoek is een intieme nieuwbouwwijk met betrokken (toekomstige) bewoners. Het ene huis wordt al bewoond, het ander moet nog gebouwd worden. Best spannend dus voor de kaveleigenaren wie hun buren worden. En hoe komen de andere huizen eruit te zien? Ik kreeg dan ook regelmatig vragen als “Wat komt er op die kavel?” en “Hoe ver zijn zij met ontwerp?”. Hoe leuk is dan het om dit in beeld te brengen? Vandaar deze serie “De Hiethaarshoek in Wesepe: 15 uiteenlopende kavels”.

Voordat ik in de eerste kavel duik, eerst wat achtergrondinformatie over de Hiethaarshoek. Jaren lang werd er geen kavel verkocht. Tot de gemeente op een dag tegen de projectontwikkelaar zei: “Ga eens met Marten Jansen praten. Hij kan misschien het plan zodanig aanpassen dat de kavelverkoop wel loopt.”

Samen met Harry ten Have heb ik toen meer openheid en flexibiliteit in de kavels gebracht. Er is meer verbinding met de omgeving gecreëerd. Zo voelt het minder als een afgesloten wijk. Het bestemmingsplan is ook gewijzigd. Zo zijn er meer bebouwingsmogelijkheden op de kavels en is er meer variatie aangebracht in de kavelgrootte.

Inmiddels zijn alle kavels verkocht. Graag laat ik met deze reeks zien welke ontwerpen er zijn gemaakt voor de diverse kavels.

16 augustus – Kavel 14

Op kavel 14 start na de zomer de bouw. Hier is buiten zitten heel belangrijk. Het witte element aan de achterkant benadrukt dit deel van het huis, de overkapping. Daar kan genoten worden van de avondzon. Diezelfde zon zal daar ook voor energie zorgen. Aan deze westkant zal het dak volledig bestaan uit zonnepanelen. Zonder pannen.

De werkkamer zit ook aan deze kant van het huis. Sinds de coronapandemie werkt meneer alleen nog maar vanuit huis. Heerlijk als je dan een prachtig uitzicht hebt. Vanuit de vide in huis kijk je uit over het kookeiland. Hierdoor krijg je ruimtewerking in het huis en ontstaat er meer verbinding.

27 juli – Kavel 15

Op kavel 15 is het ontwerp afgerond. De vergunningen zijn aangevraagd. Aan de westkant is er veel vrijheid en privacy. Aan de zuidkant grenst de kavel aan de Boxbergerweg. Door verticale lamellen te plaatsen wordt de overkapping afgeschermd van deze weg. De zon schijnt er wel doorheen, maar het geeft een gevoel van geborgenheid en privacy.

De keuken en de eetkamer hebben een centrale plek in huis gekregen. Koken en gezamenlijk tafelen is belangrijk voor dit gezin. De eetkamer is in een serre-element geplaatst aan de vrije kant, waar geen aangrenzende kavel is. Het kookeiland krijgt extra licht door de koof met dakraam recht boven het eiland.

18 maart – Kavel 9

Ook bij kavel 9 zit er schot in de zaak. Op deze grote, diepe kavel is veel aandacht voor het buitenleven. Vanuit de verschillende leefruimtes is steeds de verbinding met de tuin gezocht. De overkapping aan de achterkant versterkt het buitenlevengevoel. Je loopt zo vanuit het huis de veranda op.

Deze woning is een mooie mix tussen landelijk en eigentijds. Ook van binnen. Het is één grote open ruimte, zonder deuren. Maar door de strategisch geplaatste muren kun je toch lekker op de bank ploffen zonder de zooi op het aanrecht nog te zien. Ideaal als de één wat opgeruimder is dan de ander.

1 februari – Kavel 13

Bij de buren van kavel 12 is de vergunningsaanvraag de deur uit. In mei kan de bouw van start. Op deze kavel prijkt straks een vrijstaande woning met een fijne buitenruimte. Aan de voorzijde een aangebouwde garage en overkapping, aan de achterzijde een dakkapel en veranda.

Het leuke aan dit huis is het proces, hoe dit ontwerp is ontstaan. Het ontwerp heb ik gemaakt in samenwerking met Frank, de zoon van de opdrachtgevers. Hij volgt de opleiding HBO bouwkunde en hij komt bij ons stage lopen. Het basisplan is samen met de opdrachtgevers opgesteld. Daarna is het plan aangepast en verbeterd door mij en Frank.

8 januari – Kavel 12

Te beginnen met kavel 12. De woning die op deze kavel wordt gerealiseerd is een typisch geval van ‘nog één keer goed doen’, of zoals de Amerikanen zeggen: “a forever home”. De kinderen zijn al uit huis of verlaten in de nabije toekomst het nest en het is tijd voor een fijne plek met z’n tweeën.

Dit huis voelt aan de voorkant aan als een strak schuurachtig huis. Het is relatief gesloten. De achterkant is veel opener. Er is een optimale verbinding met de tuin en het landschap dat er achter ligt. Deze openheid zie je ook terug in het huis. De mooie open vide zorgt voor verbinding tussen de benedenverdieping en de werkplek die boven is ontstaan. Zo heeft ieders zijn eigen plek, maar ben je toch samen.

Binnenkort lees je hier ook over de andere kavels.

Geef een antwoord

We laten je mailadres niet zien.