De sloopkogel van Raalte

 In Geen categorie

In Raalte is een kunstwerk verloren gegaan. De tien meter hoge aluminium sculptuur die naast het voormalige postkantoor stond, is niet meer. De verdwijning is landelijk nieuws. De Volkskrant besteedde er uitgebreid aandacht aan (Ten eerste, 6 maart). Het verbaasde mij. Ik vermoed dat de landelijke media de geschiedenis van het dorp niet kennen.

Voor mij kwam de sloop van het kunstwerk namelijk niet als een verrassing. Het past binnen de aloude traditie van de gemeente Raalte om de sloopkogel lustig in het rond te zwaaien. Een paar kerken en een klein stukje gemeentehuis zijn zo ongeveer de enige overgebleven authentieke gebouwen.

Het centrum van Raalte is inwisselbaar. Het zou ook zomaar het centrum van pak ‘m beet Emmen, Appingedam of Gemert kunnen zijn. Streekeigen elementen zijn nagenoeg verdwenen. Raaltenaren zijn trots op het oogstfeest Stoppelhaene, niet op het straatbeeld.

De vraag die je nu om je heen hoort: ‘Waar is het misgegaan?’ Het antwoord laat zich raden. De gemeente Raalte besteedt al decennia lang onvoldoende aandacht aan de ruimtelijke kwaliteit. En dan kan het dus zomaar gebeuren dat een historisch kunstwerk ter waarde van honderdduizend euro opeens de shredder ingaat.

Deze ingezonden brief werd gepubliceerd in de Volkskrant en op Salland Centraal.

Recent Posts

Laat een reactie achter