Stella en Jeroen geven advies: ‘Denk al vroeg na over de keuken’

Huis, tuin, keuken, interieur, verlichting: in het ideale scenario versterken ze elkaar. Daarom werken we nauw samen met vaste partners. Zoals Mint Interieur uit Raalte. Stella Mollenhorst (ontwerp) en Jeroen Nikamp (verkoop) vertellen over het belang van een fijne keuken.

‘Vroeger zat de keuken weggestopt in huis,’ vertelt Jeroen. ‘Daar voor werd er zelfs gekookt in een apart huisje, het kokshuisje. Inmiddels is de keuken de grootste ruimte in huis en het middelpunt van de woning. Daar gebeurt het allemaal. In een keuken zijn ruimteverdeling, looproutes en zichtlijnen belangrijk en dus is het belangrijk om al vroeg in het ontwerpproces na te denken over de keuken.’

Natuurlijk is het mogelijk: een keuken tekenen in een ruimte die vaststaat of zelfs al is gerealiseerd. Stella: ‘Er valt altijd een mouw aan te passen, want bij Mint is alles maatwerk. Maar veel liever denken we op voorhand mee over de ruimteverdeling, zodat we niet beperkt worden door welk muurtje dan ook. Hoe meer ontwerpvrijheid, hoe beter de keuken.’

Geven en nemen

Jeroen geeft een praktisch voorbeeld: ‘Recent bedachten we de ideale keuken voor een klant van Marten. We zagen dat een raamkozijn niet mooi in lijn lag met hetgeen we hadden bedacht. Marten en consorten snapten het probleem meteen en stelden voor om het raam twintig centimeter op te schuiven in de tekening. Toen klopte het.’

Het hogere doel is een totaalontwerp waarin aandacht is voor álle facetten van een woning, benadrukken Jeroen en Stella. Het huis afstemmen op de keuken is overdreven, maar de keuken pas tekenen als het huis definitief op papier staat is onverstandig. Geven en nemen dus. Jeroen: ‘Daarom is het ook fijn om te werken met vaste partners, zoals Marten. Je leert elkaars werkwijze kennen en begrijpt op een geven moment wat wel en niet mogelijk is. We hebben aan een half woord genoeg inmiddels.’ Stella: ‘Als een kozijn symmetrisch in de gevel staat begrijpen wij natuurlijk ook dat verplaatsen geen optie is.’

‘Alles is bespreekbaar’

Stella benadrukt dat het vaak om kleine dingen gaan. Een kastenwand met zes hoge kasten? Dan moet die ene wand eigenlijk twintig centimeter worden doorgetrokken. ‘Juist in die details wordt het verschil gemaakt. De details máken de keuken, althans, dat vinden wij. In de detaillering zie en voel je of een keuken met zorg en aandacht is gemaakt. Alles moet kloppen: de verhoudingen, het lijnenspel, de looproutes. Om dat te bereiken is het fijn om samen te werken met een ontwerper die in staat en bereid is om aanpassingen aan de woning te doen. Alles is bespreekbaar, Marten gooit nooit een deur dicht.’

Voor mensen die een huis gaan bouwen hebben Stella en Jeroen tot slot een tip: denk al vroeg na over de keuken. Jeroen: ‘Zodra het ontwerpproces is begonnen wordt de bewegingsruimte steeds kleiner. Het liefst zouden we meteen vanaf het begin aan tafel zitten, maar dat is niet altijd reëel. Gelukkig snappen ze bij Marten ook het belang van een fijne keuken. Wij hebben hen leren kennen en zij kennen ons. We hebben een gezamenlijk belang: een fijn huis dat helemaal is toegespitst op de wensen van de opdrachtgever. Daarvoor moet alles kloppen.’