Duurzaam bouwen: energieneutraal, passief of zelfvoorzienend?

 In Duurzaam

Duurzaam bouwen is in trek. En dat is niet voor niets. Het Europese beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie verbruiken. Wil je in de toekomst een goede prijs bij een eventuele doorverkoop? Dan is het verstandig om nu al goed na te denken over duurzaamheid. In deze blogreeks vertel ik je daarom alles wat je over duurzaam bouwen wilt en moet weten. Vandaag deel 1. Over de verschillende termen en welke je het beste aan kunt houden.

Als het over duurzaam bouwen gaat, dan vliegen de termen je om de oren. Energiezuinig, energieneutraal, gasloos, passief, nul op de meter, zelfvoorzienend, EPC 0, een energienota-loos huis, autarkisch, klimaatneutraal, energiebalanswoning. Maar wat betekenen al deze termen? Welke termen zijn belangrijk en welke kun je direct weer vergeten?

5 mogelijkheden
Alle bovenstaande termen zijn terug te brengen tot 5 groepen, namelijk: huizen die alle energie zelf opwekken (1), huizen die volledig zelfvoorzienend zijn en dus niet zijn aangesloten op het energienetwerk (2), huizen die weinig energie verbruiken (3), huizen die voldoen aan de wettelijke eis (4), en huizen die uitsluitend duurzaam opgewekte energie, zoals groene stroom, verbruiken (5).

 1. Energieneutraal

Een energieneutraal huis, ook wel 0 op de meter woning, wekt meer energie op dan dat het verbruikt. De energie kan bijvoorbeeld worden opgewekt door zonnepanelen. Een energie neutraal huis is wel gewoon aangesloten op het energienetwerk. Een gasaansluiting ontbreekt meestal in energieneutrale huizen.

 1. Zelfvoorzienend

Een zelfvoorzienend huis wekt, net als een energieneutraal huis, alle energie zelf op. Het verschil is dat de woning volledig zelfvoorzienend is, en dus niet aangesloten is op het energienet. Je zult de opgewekte energie dus op moeten slaan. Tesla werkt op dit moment aan een zogenaamde powerwall.

 1. Passief

Een passief huis is een huis dat niet of nauwelijks energie verbruikt. Dat is mogelijk door het huis goed te isoleren en optimaal gebruik te maken van gratis warmte, zoals de zon en lichaamswarmte. Een passief huis kan tegelijkertijd energieneutraal of zelfvoorzienend zijn, maar dat hoeft in theorie niet. Een passief huis mag niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar verbruiken voor ruimteverwarming.

 1. Energiezuinig

Een energiezuinig huis is een huis dat, de naam zegt het al, zuinig is in het energieverbruik. Netto verbruikt een energiezuinig huis meer dan dat het opwekt. Vanuit de overheid is deze energiezuinigheid een eis bij nieuw te bouwen huizen. Een huis is energiezuinig als deze voldoet aan de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,4. Wil je weten hoe dit getal wordt bepaald, klik dan hier.

 1. Klimaatneutraal

Een klimaatneutraal huis is een huis dat geen CO2 uitstoot en dus uitsluitend duurzame energie verbruikt. Zo belast je het milieu niet, ondanks het feit dat je zelf niet rechtstreeks energie opwekt. Concreet verbruikt een klimaatneutraal uitsluitend 100% duurzame stroom en groen gas.

Wat kies jij?
Volg je het nog? Zoals je ziet zijn er veel verschillende uitgangspunten voor duurzaam wonen. Als ontwerper ben ik van mening dat een passieve woning op dit moment het beste uitgangspunt is als je werk wilt maken van duurzaamheid. Daarmee ben je minder afhankelijk van techniek (lees: investeren en onderhoud) en benut je de meest krachtige gratis energiebron, de zon, optimaal. Door het huis goed te isoleren en slim te positioneren op de zon kun je met een paar zonnepanelen je hele huis verwarmen. Omdat 100% passief in Nederland bijna niet lukt, zal passief in de praktijk altijd neerkomen op een energieneutraal huis met minimaal verbruik.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met me op.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Showing 6 comments
 • De ketelaar
  Beantwoorden

  Dit is alleen maar beter voor de toekomst van de wereld!

  Gr.
  Martijn

  • Marten Jansen
   Beantwoorden

   Zo is het Martijn!

 • Bouwaanbod
  Beantwoorden

  Ik ben het zeker met Martijn eens. Alleen maar beter voor de wereld!

  • Marten Jansen
   Beantwoorden

   Dank voor je reactie, Harry.

 • Rob
  Beantwoorden

  Hoi Marten,
  Leuk begin voor iemand die zich net begint te verdiepen in de materie. Ben benieuwd naar het vervolg. Waarom geen passief en zelfvoorzienend. Of is zelfvoorzienend nog een beetje te prematuur ? Of kan dit ook m.b.v. warmte pomp i.p.v. power wall
  Groeten,
  Rob

pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter