Een groeiwoning bouwen: waar moet je op letten?

 In Blog

Als ontwerper krijg ik steeds vaker opdrachten van jonge stellen. Jonge mensen zijn buitengewoon goed in dromen, maar vaak hebben zij (nog) niet de financiële mogelijkheden om direct een droomhuis voor het leven te bouwen. Bovendien zijn er meestal nog geen kinderen in het spel, dus waarom direct 4 slaapkamers? In dergelijke situaties is een groeiwoning een hele mooie oplossing. In deze blog leg ik uit waar je rekening mee moet houden bij de bouw van zo’n woning.  

Een groeiwoning, zoals het ontwerp op de afbeeldingen, is een huis dat gebouwd kan worden in verschillende stapjes. Eerst een schuurwoning, later een garage, en nog later een karakteristieke woonboerderij waarmee de schuurwoning in fase 1 wordt ‘gedegradeerd’ tot gastenverblijf annex kantoor. Zomaar een voorbeeld.

Het einddoel
Bij groeiwoningen is het de uitdaging om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke resultaat een mooi geheel vormt. Je wilt immers voorkomen dat het op het oog overduidelijk is dat sommige delen er later bij aan zijn gebouwd. Daarom adviseer ik om te beginnen met het einddoel. Ik vraag dan ook altijd aan mensen die geïnteresseerd zijn in een groeiwoning: wat is je droomhuis (of vooruit, landgoed) over 50 jaar? Hoe wil je dat jouw kavel er dan uitziet? En wat is nu, in fase 1, je concrete wens? Op basis van de antwoorden op die vragen maak ik een compleet voorstel. Alleen fase 1 is in dat voorstel tot in detail uitgewerkt, maar je ziet wel direct hoe dit ontwerp zich verhoudt tot het einddoel. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Voorbeeld van een 'uitschuifhuis'.

Voorbeeld van een ‘uitschuifhuis’.

Bouwen in fases
Als je weet wat het einddoel is, is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat je in fase 1 in ieder geval een aantal basisfuncties in je woning hebt. Je wilt immers lekker kunnen douchen, kunnen koken, naar de wc kunnen en goed kunnen slapen. In eventuele latere fases kun je dan nog zorgen voor een grotere woonkamer, extra slaapkamers, een extra badkamer, een garage, een bijgebouw, en ga zo maar door.

Maar je wilt ook dat de ruimtes in fase 1 in het eindplaatje ook een prettige functie krijgen. Een kleinere woonkamer kan in een later stadium bijvoorbeeld omgebouwd worden tot slaapkamer op de begane grond, terwijl de bijkeuken in fase 1 later wordt omgetoverd tot kantoor aan huis. Zomaar twee voorbeelden. Uiteindelijk is het dus afhankelijk van het eindplaatje dat je voor ogen hebt. Puzzelen dus.

Slimme oplossingen
Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met bouwkosten, zijn er een aantal slimme oplossingen die de totaalkosten kunnen drukken. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 1. Maak de buitenschil van je woning in één keer, zonder dat je alle ruimtes direct helemaal tot in detail afwerkt. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de bovenverdieping van een woning in eerste instantie ongebruikt te laten. De invulling (een badkamer en meerdere slaapkamers) kan in een latere fase. Dit is een goedkoper alternatief voor het openbreken van een laagbouw woning.
 2. Kies voor een demontabele gevel. Wil je aan de achterzijde van je huis in een later stadium drie meter extra bouwen, ten koste van de tuin? Bedenk dan of je de gevel terug kan plaatsen. Bijvoorbeeld door terrasdeuren te kiezen die ook in de uiteindelijke woning een plek krijgen.
 3. Kies voor houtskeletbouw of een staalconstructie. Houtstructuren of staalconstructies zijn heel makkelijk uit te breiden, zonder al te veel breekwerk en ingewikkelde draagconstructies achteraf. Het alternatief is de sloop van een draagmuur en het plaatsen van een vervangende draagconstructie. Dit is arbeidsintensief en daardoor duurder. Kortom: voorkom dat je je halve huis eerst af moet breken voordat je verder kunt.
 4. Koop bouwmaterialen in één keer. Weet je nu al dat je straks nog 500 extra dakpannen nodig bent? Overweeg dan om deze in één keer aan te schaffen. Waarschijnlijk ben je goedkoper uit door de geboden kwantumkorting. Bovendien ga je het risico uit de weg dat de dakpan op jouw huis in een latere fase uitverkocht is.

Een groeiwoning is een puzzel, waarbij fase 1 nu prioriteit heeft, maar waarbij je veel kunt winnen door alvast goed na te denken over het einddoel. Zo zorg je ervoor dat jouw kavel/erf er over twintig jaar ook mooi uitziet (zonder gekunstelde aanbouwtjes). Daarnaast bespaar je op kosten door nu alvast na te denken over slimme oplossingen.

Lees meer over het groeihuis op de afbeeldingen in dit blog.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Of heb je interesse in een groeiwoning en ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag op weg.

Marten

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Showing 2 comments
 • Jeroen
  Beantwoorden

  Marten, wat zou jij als beste aanraden voor het plaatsen van dakkapellen. Een klassiek voorbeeld van het aanpassen van een woning om meer ruimte te creeeren en groei mogelijk te maken. Het is echter wel een dure aangelegenheid. Toch heb ik via-via vernomen dat er vandaag de dag kant-en-klare dakkapellen geplaatst kunnen worden die weinig onderhoud vergen en ook nog eens voordeliger kunnen uitpakken.

  • Marten Jansen
   Beantwoorden

   Dag Jeroen, dank voor je reactie. Om een dakkapel te plaatsen in een dakvlak is een ingreep in bestaande dak nodig. Dit betekend dat er constructieve maatregelen getroffen moeten worden om het ‘gat’ in het dak op te vangen. Je kunt inderdaad kant en klare dakkapellen bestellen. De bedrijven die dergelijke dakkapellen plaatsen, hebben in de regel (uitzondering daar gelaten) minder oog voor de constructieve gevolgen. Als je onvoldoende oog hebt voor de constructieve gevolgen, gaat uiteindelijk je dak doorhangen. Een aannemer die een dakkapel maakt, zal meer kijken naar de constructie aspecten, wat uiteindelijk beter is voor de levensduur van je dak en de dakkapel.

   Het is in veel gevallen inderdaad voordeliger een dakkapel kant en klaar bestellen, zorg erbij dan wel voor dat constructieve zaken niet vergeten worden. Anders wordt goedkoop op lange termijn duurkoop. Ander aspect kan zijn dat vanuit ontwerp oogpunt het wenselijk kan zijn, juist niet een standaard dakkapel te kiezen. Een mooie woning verdient immers meer dan standaard :).

   Groet,
   Marten

Laat een reactie achter