Wel of niet energieneutraal én gasloos bouwen?

 In Blog, Duurzaam

Iedereen die bij mij aanklopt met bouw- verbouwplannen, denkt na over duurzaamheid. Hoeveel zonnepanelen leggen we op het dak? Wel of geen gas? En hoe gaan we het huis dan verwarmen? Gaan we voor energieneutraal of wordt het toch energiezuinig? Keuzes, keuzes, keuzes. In deze blog help ik je (hopelijk) op weg.

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Hoewel dat niet direct betekent dat gas direct de woning uit moet, gaat het wel die kant op. Het streven: alle huizen gasvrij in 2050. Voor het gemak zie ik energieneutraal en gasloos in deze blog daarom als één maatregel.

We zitten in een overgangsperiode naar energieneutraal bouwen. Over een paar jaar moet het, nu heb je nog keuze. Dus wat doe je? Om een goede beslissing te maken is het slim om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Net zoals je dat doet bij het kiezen van een nieuwe auto of een laptop.

Argumenten vóór energieneutraal bouwen

 1. Goed voor het milieu

Een energieneutraal huis is niet belastend voor het milieu. Met andere woorden: het huis wekt evenveel energie op als dat het verbruikt. En omdat het opwekken gebeurt met zonnepanelen, zonneboilers, aardwarmtepompen of luchtwarmtepompen, is dit niet belastend voor het milieu.

 1. Je huis is beter verkoopbaar in de toekomst

Energieneutraal en gasloos heeft de toekomst. Met het oog op de doorverkoopbaarheid van een woning is het daarom slim om nu alvast rekening te houden met toekomstige eisen van de overheid én toekomstige wensen van eventuele volgende bewoners. Straks alles ombouwen is waarschijnlijk kostbaarder.

 1. Een prettig leefklimaat

Een energieneutraal huis gaat zuinig om met warmte. Meestal betekent dit: veel glas en daarmee optimaal gebruik maken van de zon. Het betekent ook zuinig omgaan met de warmte die in huis is. In een energieneutraal huis is de temperatuur constant en zijn er minder pieken en dalen in de temperatuur. Dit is even wennen voor sommige mensen, maar wordt vrijwel door iedereen als heel prettig ervaren.

 1. Kortere terugverdientijd

Aardwarmtepompen, luchtwarmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, het zijn allemaal technieken die zich in de afgelopen jaren snel hebben ontwikkeld. De kinderziektes zijn eruit, de prijs is omlaag gegaan en het rendement omhoog. Daardoor is de terugverdientijd automatisch korter geworden. En dit zal alleen nog maar korter worden, aangezien gasprijzen naar verwachting gaan stijgen.

Argumenten tégen energieneutraal bouwen

 1. Een CV-ketel is betrouwbaar en degelijk

CV-ketels, zeker de nieuwste modellen, zijn super betrouwbaar en heel constant. Bovendien stellen ze je, in tegenstelling tot alternatieven, in staat om het huis snel te verwarmen.

 1. De nieuwste technieken zijn kostbaar

De investering voor een aardwarmte- of luchtwarmtepomp ligt een stuk hoger dan de investering voor een CV-ketel. Hoewel de nieuwste technieken zich op een gegeven moment terugverdienen, moet je natuurlijk wel een investering doen. En niet iedereen kan of wil dit. Een CV-ketel is nog altijd een stuk voordeliger dan een aardwarmte- of luchtwarmtepomp. Dus waarom zou je voor een duurder alternatief gaan als het niet hoeft?

 1. Levensstijl aanpassen

Op zondagmorgen allemaal vlak na elkaar tien minuten douchen als gezin? Zet het maar uit je hoofd als je geen CV-ketel hebt. Of het huis even flink opstoken als je net van de schaatsbaan komt? Is ook niet mogelijk zonder CV-ketel. Een energieneutraal huis vraagt om een andere levensstijl, en daar heeft lang niet iedereen zin in.

Conclusie

De conclusie? Die moet je uiteindelijk zelf trekken. Mijn advies zou zijn: heb je plannen om lang in een huis te wonen, ga dan voor energieneutraal (zonder gasaansluiting). Het is de toekomst, dus waarom zou je je daar niet op voorbereiden als je toch nu aan de slag gaat? Zeker als je de initiële investering op kunt brengen, zou ik iedereen adviseren om een paar stevige energiezuinige maatregelen te nemen.

Heeft dit geholpen? Ik hoop het van harte. Heb je toch nog vragen of wil je graag sparren? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag op weg. (Al geldt ook hier: uiteindelijk ligt de bal bij jou).

Lees ook:
Alles wat je moet weten over passief wonen
Alles wat je moet weten over energieneutraal wonen
Duurzaam bouwen: energieneutraal, passief of zelfvoorziendend

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Showing 2 comments
 • Machiel
  Beantwoorden

  Hi,
  In deze warme zonnige maanden maak ik geen gebruik van gas.
  Op mijn dak liggen zonnenpanelen die op de zonnigste momenten 2500 watt aan energie geven.
  Maar het blijkt dat dit totaal onvoldoende is voor mijn normale elektriciteitsverbruik.
  Hoezo energieneutraal?

  • Marten Jansen
   Beantwoorden

   Hoi Machiel, dank voor je reactie. Om te komen tot een energieneutraal huis is het van belang om vooraf goed in te schatten wat het stroomverbruik zal zijn. Op basis van die informatie kun je vervolgens uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben om te komen tot een energieneutraal huis. Als het aantal zonnepanelen nu onvoldoende is (zoals je schrijft), heb je in principe twee opties: meer zonnepanelen laten plaatsen (1) of het energiegebruik naar beneden proberen te krijgen, bijvoorbeeld door meer gebruik te gaan maken van energiezuinige apparaten (2). Een andere optie is om voor nu even te accepteren dat energieneutraal nog niet helemaal lukt. Veel succes! Groet, Marten

Laat een reactie achter