Informatiemiddag Hiethaarshoek: vrije bouwkavels in het groen

 In Geen categorie

Als je zo nu en dan over de Boxbergerweg rijdt, ken je de Hiethaarshoek misschien wel. Vanaf de rotonde bij Wesepe vind je het terrein gelijk aan je rechterhand. In de zomer gaan er dertien vrije bouwkavels in de verkoop. Geïnteresseerden zijn op 9 maart alvast welkom om inspiratie op te doen.  

Al in 2007 werd er een overeenkomst gesloten om een wijkje te creëren op het voormalige industrieterrein. Huizen kwamen er ook, maar het grootste deel van de gerealiseerde kavels bleef onbebouwd. Toen de ontwikkelaar van het project, op advies van de gemeente Olst-Wijhe, medio 2017 bij mij aanklopte met de vraag of ik eens wilden meedenken, was ik gelijk enthousiast.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ruime kavels in een groene omgeving op een plek tussen Raalte en Deventer, wat wil je nog meer als je op zoek bent naar bouwgrond in Salland? Zo mooi als dat klinkt, zo tegenvallend is de belangstelling tot nu toe. Rond 2010, toen we middenin de crisis zaten, was de geringe belangstelling te verklaren, maar het crisis-argument is inmiddels weggevallen. Overal vliegt de bouwgrond van Funda af, dat moet hier toch ook kunnen?

Afgesloten van de buitenwereld

In opdracht van de ontwikkelaar ben ik aan de slag gegaan met de Hiethaarshoek. Ik haakte landschapsarchitect Harry ten Have aan en samen zijn we op de plek gaan kijken. We probeerden te doorgronden wat er aan de hand was met het wijkje. Onze conclusie: de locatie en omgeving van de Hiethaarshoek zijn fraai, maar de opzet van het wijkje is niet geslaagd. De kavels zijn uniform en omdat ze met begroeiing zijn afgesloten van het omliggende landschap lijkt de Hiethaarshoek vooral op een vakantiepark. Daarbij was de grond vrij duur en stond het bestemmingsplan weinig variatie in de bebouwing toe.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Stond inderdaad, want inmiddels hebben Harry en ik een aantal wijzigingen voorgesteld. De gemeente Olst-Wijhe is enthousiast en inmiddels is de bestemmingsplanprocedure gestart om de voorgestelde wijzigingen door te voeren. Wat er gaat veranderen? Om de vakantiepark-opzet te doorbreken halen we onder andere het water van de wetering, die nu achter de Hiethaarshoek langs loopt, naar binnen. Een aantal kavels komt daardoor aan het water te liggen.

Open karakter

Verder wordt een tweetal kavels richting de Boxbergerweg gepositioneerd. Ook komt er een, vanaf de weg zichtbaar, grasveld. Dit geeft de Hiethaarshoek een meer open karakter. In overleg met de ontwikkelaar is bovendien besloten om de prijzen bij te stellen.

Bovenstaande wijzigingen zijn erop gericht om de huizen die er in de toekomst (hopelijk) worden gebouwd meer onderdeel te maken van de omgeving. Om meer variatie in de kavels en de woningen te krijgen zijn drie extra kavels gecreëerd.

Projectarchitect

Om geïnteresseerden te overtuigen van de potentie van de Hiethaarshoek ben ik aan de slag gegaan met een beeldkwaliteitsplan. Aan de hand van voorbeelden laat ik zien wat, naar mijn mening, passend zou zijn op de Hiethaarshoek. Daarmee krijg ik als het ware de rol van een projectarchitect. Het idee is dat ik de toekomstige woningen in de Hiethaarshoek ga ontwerpen, zodat er uniformiteit én diversiteit ontstaat.

De informatiemiddag is van 14.00 tot 16.00 uur. Hopelijk tot dan!

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter