Een inrichtingsplan (en wat je verder te wachten staat bij ‘rood voor rood’)

Net als Johan en Astrid kochten Annemieke en Claude een kavel van ‘boer’ Wim en zijn vrouw Ida. De schop moet nog in de grond, maar een belangrijk horde is reeds genomen: het inrichtingsplan voor het nieuwe erf (drie nieuwe woningen en een bestaand woonhuis) is af. In deze blog vertellen Annemieke en Claude hoe het plan tot stand kwam. ‘Ons eerste nieuwbouwhuis is direct van de buitencategorie, maar de (voor)pret geeft veel energie.’

Door: Annemieke en Claude

We zijn beiden net de vijftig gepasseerd, twee kinderen zijn het huis uit en de derde pendelt sinds kort tussen studentenkamer en ouderlijk huis. Blijven we hier (in Deventer) zitten en laten we een deel van de ruimte onbenut of kijken we verder? We kozen voor dat laatste. Onze wens: wonen in het groen en het liefst alles gelijkvloers. We hebben op meerdere plekken naar bestaande woningen gekeken, zelfs een keer meegedaan met bieden, maar zijn uiteindelijk overgestapt op nieuwbouw. Toen we op de terugweg van een bezichtiging een bordje TE KOOP zagen staan middenin het mais in Averlo zijn we gaan kijken. Inmiddels zijn we bijna eigenaar van een stuk grond op een voormalig boeren erf.

Zelf projectontwikkelaar

Ons referentiekader voor deze stap was project nieuwbouw. Nou, dan is een rood voor rood- traject behoorlijk arbeidsintensief. Dat realiseer je je niet als je een bod doet. In de beschrijvende tekst op Funda lees je niets over wat je allemaal nog te wachten staat. Ik (Claude) werkte bij een milieuadviesbureau. Ik weet een beetje wat rood voor rood is, maar pas als je zelf alle stappen doorloopt kom je erachter waar je eigenlijk aan begonnen bent. Eigenlijk zijn we zelf min of meer zelf projectontwikkelaar. De grond die we kochten heeft nog geen riolering, geen weg, er zijn geen nutsvoorzieningen, helemaal niets. Je koopt een stuk weiland.

Een van de zaken waar we mee werden geconfronteerd was het inrichtingsplan: een gedetailleerd plan voor de inrichting van het erf. Welke boom komt waar? Toen we het kavel kochten was er al wel een landschapsplan beschikbaar. Daarin stonden allerlei richtlijnen voor de inrichting van het landschap beschreven. Aanvankelijk dachten wij: mooi, dan houden we dat erbij als we over een jaar aanbelanden bij de inrichting van ons perceel. Alleen liet de gemeente ons weten dat er vóór aanvang van de bouw een gedetailleerd inrichtingsplan moest komen. Dat verraste ons.

Het kassalijstje

Samen met Astrid en Johan en de verkopers – ‘boer’ Wim en zijn vrouw Ida – zijn we op advies van Marten om tafel gaan zitten met landschapsarchitect Harry ten Have. Met zijn hulp is er een gedetailleerd plan gekomen. Over alles is nagedacht: ruimte om te kunnen manoeuvreren met de auto, parkeerruimte, verharding en dus op de centimeter nauwkeurig waar bomen en struiken komen en welke types dat dan zijn. Het 3D-ontwerp van ons huis, gemaakt door Marten, hielp enorm om een goed beeld te krijgen. Het plan is nu compleet en dat geeft rust. Bovendien is de band met onze toekomstige buren – Astrid en Johan en Wim en Ida – sterker geworden.

Breng vooraf de kosten in kaart en zorg dat je de juiste mensen betrekt. Zelf alles uitzoeken bij rood voor rood is té ingewikkeld. Met Marten, Harry en ook Mensink Bouwbedrijf hebben we goede partijen om ons heen.

Al met al komt er heel wat kijken bij een rood voor rood-project. Het is een rollercoaster met pieken en dalen. Vooral het budget is iets waar je scherp op moet zijn. Er zijn veel dingetjes die je op je kassalijstje kan zetten: de fundering, grondverbetering, bijzondere energiewensen (lees: warmtepompen), aansluiting op de riolering en dus ook de kosten voor het opstellen en uitvoeren van het inrichtingsplan. Maar uiteindelijk geeft de rit een kick. Je bent bezig met je eigen toekomstige huis en het landschap daaromheen, dat is onwijs gaaf. 

Reken een ton extra

Wat dat betreft is het misschien maar goed dat we van te voren niet precies wisten waar we aan begonnen. We worden er nu stap voor stap doorheen geleid. Marten en ons voorgenomen bouwbedrijf, Mensink uit Broekland, hebben een vrij compleet overzicht van kosten waar je mee te maken krijgt, inclusief te verwachten kosten voor een keuken en vloer. Dat helpt. Verder geldt voor ons: alles op z’n tijd. Momenteel zitten we in het oog van de storm. De stukken liggen bij de gemeente ter goedkeuring. Hopelijk mogen we straks weer los. Of we nog energie over hebben? Ja zeker, na dit voorbereidingstraject kunnen we alles aan.