Je droomhuis kan drie maanden eerder af zijn dankzij nieuwe aanpak gemeente Raalte

 In Blog

Je hebt het misschien gelezen: vanaf 1 januari verleent de gemeente Raalte bouwvergunningen op basis van vertrouwen. Voor zover ik weet heeft Raalte hiermee een primeur te pakken. Door deze wijziging worden vergunningen straks sneller afgegeven. Het gevolg: jouw droomhuis (nieuw of verbouwd) kan drie maanden eerder af zijn.

Eerlijk is eerlijk, ik heb best weleens kritiek gehad op de gemeente Raalte als het ging over het verlenen van vergunningen. Ik zei gekscherend weleens: als het in de gemeente Raalte lukt om een vergunning te krijgen, dan lukt het overal. Vooral de gevraagde details in de stukken, werken erg vertragend (ik leg zo nog uit hoe dat zit).

Een vergunning binnen 3 weken

Omdat de gemeente Raalte zelf ook wist dat een en ander makkelijker en laagdrempeliger kan, klopten ze iets meer dan een jaar geleden bij mij aan met de vraag of ik samen met een aantal andere ondernemers mee wilde denken over een soepeler en minder gereguleerd proces. Dat wilde ik wel. Het was een mooie kans om de oorzaak van mijn frustraties op te lossen.

Door gesprekken te voeren en mitsen en maren af te wegen, heeft Raalte uiteindelijk besloten om voor een vrij unieke aanpak te gaan: vanaf 2019 krijgen mensen zoals ik meer ruimte en vertrouwen in het proces voorafgaand aan de bouw of verbouw van een huis. Vergunningen worden binnen 3 (in plaats van 8) weken verleend en toetsing vindt alleen plaats op basis van het bestemmingsplan en brandveiligheid. Technische controles vinden eventueel plaats als de bouw klaar is.

Dit levert twee hele tastbare voordelen op voor mensen met bouwplannen in de gemeente Raalte:

  1. De bouw of verbouw van een huis kan sneller beginnen.
  2. Aanpassingen in het ontwerp zorgen niet voor extra kosten.

Eerst eens wat meer over de tijdswinst … Voordat een bouwbedrijf aan de slag kan met jouw huis, moeten er in ieder geval twee zaken geregeld zijn: geld en een vergunning. Maar de bank verleent pas een hypotheek als de vergunning binnen is. Als een vergunning (zoals nu het geval is) pas verleend wordt zodra een ontwerp helemaal tot in detail is uitgewerkt, duurt het lang voordat je naar de bank mag.

Laten we de globale tijdslijnen eens naast elkaar houden.

Op dit moment

  • Schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp – 13 weken
  • Constructieberekening en bouwbesluit toets – 3 weken
  • Vergunningsaanvraag – 8 weken (14 weken als je pech hebt)
  • Hypotheek aanvraag – 2 weken

Totaal: 26 weken

Vanaf 1 januari 2019

  • Schetsontwerp, voorlopig ontwerp – 9 weken
  • Vergunningsaanvraag – 3 weken
  • Hypotheekaanvraag – 2 weken

Totaal: 14 weken

Omdat het definitief ontwerp en de technische berekeningen in de nieuwe situatie kunnen worden gemaakt in de tijd waarin we wachten op uitsluitsel van de gemeente en de bank, winnen we veel tijd – zo’n twaalf weken. Dat zijn drie maanden.

Minder verloren werk

Bijkomend voordeel is dat ontwerpen in minder vergevorderd stadium langs de gemeente gaan. Dat is gunstig voor de portemonnee, mochten er nog wijzigingen moeten worden gedaan. Op dit moment kan het gebeuren dat een vergunning niet wordt verleend omdat er bijvoorbeeld niet helemaal wordt voldaan aan de eisen van het bestemmingsplan. In zo’n geval moet het definitieve ontwerp worden aangepast en moet er ook een nieuwe constructieberekening en bouwbesluit toets worden gemaakt. Zonde van de tijd en het geld. Maar … gelukkig is dat vanaf volgend jaar verleden tijd.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Laat een reactie achter