Klimaatadaptieve, multifunctionele woningen voor kleine kavels

Een aantal maanden terug schreef de gemeente Raalte een ontwerpwedstrijd uit. Aan de Hoenlo, een straat in nieuwbouwplan Salland II in Raalte, was ruimte was voor vijf levensloopbestendige woningen. De gemeente vroeg verschillende partijen een ontwerp in te dienen. We wonnen niet, maar vinden onze inzending te mooi om deze niet met jullie te delen.

De vraag van de gemeente voor deze vijf woningen luidde als volgt: ontwerp vijf levensloopbestendige, creatieve woningen die aansluiten bij de huidige stedenbouwkundige structuur, maar er ook ‘uitspringen’. Ondanks de relatief kleine kavels moet het ontwerp ‘stevigheid’ uitstralen. Er moet aandacht zijn voor duurzaamheid, zowel in de materiaalkeuze als in de energievoorziening. Verder gevraagd: een goede prijs-kwaliteitverhouding, een ontwerp dat aanpasbaar moet zijn voor toekomstige bewoners (die er nog niet waren) en de inzet van lokale bedrijven bij de realisatie.  

Functionele architectuur

Met deze input gingen Joeri en Chiel aan de slag. Ze kozen – na meerdere hersenwinden – voor een uitgebreide versie van levensloopbestendigheid. Dat betekent dat de woningen niet alleen geschikt zijn voor mensen op leeftijd, maar iedereen: jonge stellen, gezinnen, ouderen. Er is ruimte voor een lift en een slaapkamer op de begane grond. Het volume op de tweede verdieping is variabel. Zo hebben we proberen in te spelen op de huidige uitdaging op de huizenmarkt: schaarste. Makkelijk overdraagbare woningen kunnen bijdragen aan de oplossing van het probleem, want zijn voor iedereen bewoonbaar.

Wat meteen opvalt als je de afbeeldingen bekijkt is de positionering en de gedraaide woonlagen. Dit is een oplossing voor de schuine en relatief kleine kavels (gemiddeld 275 m2). We noemen dit functionele architectuur. Door de woningen op deze manier te positioneren ontstaat er meer parkeerruimte bij het huis, een overdekt terras en een dakterras op de eerste verdieping met avondzon. De gedraaide verdieping fungeert bovendien als luifel voor de tuin en benadrukt de entree. Door de tweede verdieping kleiner te maken ontstaat er een vriendelijk straatbeeld en ruimte voor een balkon en meer groen. 

Zomerventilatie en groene daken

De lamellen die je op de afbeeldingen ziet beschermen toekomstige bewoners tegen inkijk en zonlicht. Die kant van het huis ligt namelijk pal op het zuiden. Deze oplossing sluit aan bij nog een trend: klimaatadaptatie en opwarming. Waar we enkele jaren geleden nog focusten op de zon in huis halen (gratis warmte, gratis licht), zijn we nu vooral bezig om de zon (op warme dagen) uit het huis te houden. Dit ontwerp, met zomerventilatie en groene daken, is daar een mooi voorbeeld van. Groene daken en (balkons) zorgen namelijk niet alleen voor een zacht aanzicht, groen is in staat om warmte te absorberen.

Voor ons was het een waardevol ontwerptraject, omdat we antwoord vonden op de vraag: hoe creëer je multifunctionele, duurzame woningen op relatief kleine kavels?

Klik op de knop hieronder om de pdf van onze presentatie te downloaden.