Laat je niet uit de weg slaan door een oververhitte markt

 In Blog

Dat er in korte tijd veel kan veranderen bewijst de bouwwereld. Waar we krap twee jaar geleden vochten tegen de crisis, daar staat de sector nu bijna in standje ‘oververhit’. Het zijn forse stuiptrekkeringen, die wij – bedrijven actief in de bouw – maar moeilijk bij kunnen bijbenen. Wat het voor jou (opdrachtgever met grootste plannen) betekent? Heel plat gezegd: bouwen wordt duurder en duurt langer. Dat is geen schokkend nieuws, maar wel iets om rekening mee te houden.

Ik merk het de laatste tijd steeds vaker als ik mensen aan tafel heb: zodra we over kosten komen te spreken (meestal bij het derde of vierde gesprek) valt het toch een beetje tegen allemaal. ‘Maar op internet staat dat we dit huis kunnen bouwen voor driehonderdduizend euro,’ is een veelgehoorde reactie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de starttermijn. Een half jaar of zelfs een jaar wachten is tegenwoordig geen uitzondering.

Achterhaalde informatie

Inlezen op internet is heel verstandig en goed om te doen. Ik heb niets liever dan voorbereide opdrachtgevers die weten wat ze willen en goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Heerlijk. Er is alleen één probleem: de bouw verandert op dit moment zó snel, dat informatie ook heel snel achterhaald is. Een artikel of blog uit 2015 of 2016 is niet meer van toepassing op de dag van vandaag.

Daar komt nog bij dat de dag van vandaag (actuele bouwkosten) niet van toepassing is op jouw woning. Als wij vandaag om de tafel gaan om een ontwerp op papier te zetten, dan mag je blij zijn als de schop volgend jaar nog in de grond gaat. Je praat zo over eind 2018. De werkvoorraad van bouwbedrijven loopt momenteel snel vol. Iedereen wil bouwen, maar de bouwvakkers die in de crisis naar huis zijn gestuurd keren niet meer terug. En dus is er een ondercapaciteit.

Tien procent duurder

De grote vraag in combinatie met ondercapaciteit is ook gelijk de reden voor de prijsstijgingen. Een logisch verschijnsel, waar we allemaal mee te maken hebben. Bouwbedrijven betalen meer voor eigen personeel, voor inleners, voor onderaannemers én voor grondstoffen. Om nog enigszins een aantrekkelijke marge over te houden kunnen zij niet anders doen dan zelf de prijs ook omhoog te gooien.

Lang verhaal kort: vergeet de bronnen op internet die je vertellen hoe duur het in 2015 was om een huis te bouwen. Wees je er liever van bewust dat bouwen in 2018 (of zelfs 2019) echt wat duurder zal zijn. Hoeveel dan? Ga uit van ongeveer tien tot vijftien procent extra ten opzichte van 2015 (van 350 euro per kuub rond 2015 naar ongeveer 400 euro per kuub in 2018).

Blijf dromen

Is dat erg? Ik denk het niet. Laat je woondromen er ook vooral niet door beperken. Heb je bouw- of verbouwplannen? Droom er op los en start gerust met het uitzoeken van de mogelijkheden. En kom je er gaandeweg achter dat je financiële middelen toch net ontoereikend zijn voor datgeen wat je in je hoofd hebt? Dan zijn er altijd oplossingen te bedenken. Zeker als je een huis zelf ontwerpt (samen met een ontwerper) zijn er slimme manieren om de kosten te drukken. Wil je echt geen concessies doen? Dan kun je altijd nog aankloppen bij de bank voor extra geld.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Laat een reactie achter