Mijn werkwijze

Mijn werkwijze
Een van de deelnemers van mijn workshop presenteert haar woondroom aan de rest van de groep*
Mijn werkwijze
Aan de groep geef ik feedback op het schetsontwerp van één van de deelnemers van Droomdag Salland*

Ieder jaar geef ik een gratis workshop woondromen (Droomdag Salland) voor mensen met bouw- of verbouwplannen. Mijn belofte: na Droomdag Salland denk jij anders na over wonen. Interesse? Stuur me een mailtje, dan laat ik je weten als er weer een droomdag aankomt.

“Wonen gaat over gevoel. Over samen uitgebreid dineren, of juist over rust. Over koffie drinken in de ochtend met uitzicht over de tuin, of over ongestoord de krant lezen bij de open haard.

Een ideaal huis bestaat niet, omdat woondromen er voor iedereen anders uitzien. Om die reden zul je een ontwerp van mijn hand ook nooit herkennen, omdat mijn ontwerpen de rechtstreekse vertaling zijn van persoonlijke voorkeuren.

De eerste belangrijke stap op weg naar het vormgeven van jouw woondroom is om jouw dromen te vangen. In deze fase stimuleer ik je om standaard referentiekaders en traditionele denkbeelden over wonen los te laten. Een essentiële stap, waar ik veel aandacht aan besteed. Bedenk voor jezelf: wat vind ik belangrijk in een huis? Welke ruimtes vind ik fijn? Welke plekjes vond ik fijn in mijn oude(rlijk) huis?

Naast jouw persoonlijke woondromen spelen externe factoren een rol bij de totstandkoming van een ontwerp, zoals de ligging van het kavel (of bestaande woning), het bestemmingsplan en het budget.”

Stappenplan

Voor het ontwerpproces, inclusief de vergunningsaanvraag en het vinden van een aannemer, trekken we een half jaar uit. De planning ziet er normaal gesproken zo uit.

Tijdlijn

Kosten

Een droomhuis bouwen of verbouwen doe je niet iedere dag. Om ervoor te zorgen datje niet  voor verrassingen komt te staan, geef ik je graag zo goed mogelijk inzicht in de ontwerpkosten. Hieronder vind je een overzicht van alle ontwerp- en engineeringkosten die nodig zijn om te kunnen gaan bouwen, uitgesplitst in nieuwbouw en verbouw.

Nieuwbouw

 • Schetsontwerp: € 2000,-
 • Voorlopig en definitief ontwerp: € 5000,-
 • Technische omschrijving*: € 1000,-
 • Legeskosten: 2,5% – 4,5% van de bouwkosten
 • Bouwbesluittoets, EPG, MPG : € 850,-
 • Constructieberekening, inclusief sondering: € 2250,-

* Deze kosten zijn niet in alle gevallen van toepassing.

Verbouw

 • Schetsontwerp**: € 1500,-
 • Voorlopig en definitief ontwerp**: € 2500,-
 • Technische omschrijving*: € 750,-
 • Asbestinventarisatie*: € 450,-
 • Verkennend bodemonderzoek*: € 1650,-
 • Constructieberekening*: € 1000,-

** Indicatieve prijs. Afhankelijk van grootte van de verbouwing kunnen prijzen voor het ontwerp variëren.

Visualisatie

3D visualisaties maken het mogelijk om mijn vertaling van jouw woondroom levensecht te maken. Zo gaat je woondromen leven, al voordat je in je nieuwe huis woont. 3D visualisaties helpen bovendien bij het maken van keuzes ten aanzien van bijvoorbeeld lichtinval en de grootte van ruimtes. Met een speciale app tover je het 3D-model in een paar stappen op je smartphone op tablet.

Marten_Ontwerp_Concept_boerderij-hoogte-licht-4
Marten_Ontwerp_Concept_Wesepe-privacy-dorp-4
Marten_Ontwerp_Concept_Diepenveen-Levensloopbestendig-4
Marten_Ontwerp_Concept_zweven-weilanden-3