Ingetogen ‘inwoning’ met optimaal gebruik van de zon

Op het eerste gezicht zou je het misschien niet zeggen, maar dit is het ontwerp voor een dubbel woonhuis. In deze zogenaamde ‘inwoning’ gaan twee gezinnen wonen: ouders in het ene huis en hun dochter met haar gezin in het andere.

De uitdaging bij een ‘inwoning’ is om tegemoet te komen aan de woonwensen van beide gezinnen. Daarom ben ik in eerst instantie afzonderlijk met de twee ‘partijen’ gaan praten. Wat zijn jullie woonwensen, zonder dat we rekening houden met ‘de andere helft’?

Toen de twee afzonderlijke woonwensen op papier stonden was het aan mij om de woning zo te tekenen dat het ontwerp aan zoveel mogelijk wensen tegemoet komt. Vooral de zon is daarbij een uitdaging. Idealiter wil je namelijk dat de zon het leefritme in huis volgt, maar in een twee-onder-een-kap heb je aan één kant te maken met buren. Aan die zijde kun je de zon niet binnenlaten in je huis.

Uiteindelijk zijn we in goed overleg tot dit ontwerp gekomen. Het leefgedeelte van de woning van de ouders is wat meer naar de voorzijde van het huis gericht. Zij hebben de zon vooral in de middag en de avond. Het huis van de dochter met haar gezin is wat meer naar de achterzijde gericht. Zij hebben de zon in de ochtend en in de middag. En op een lange zomeravond hebben zij de zon tot laat op hun terras. Een mooie oplossing waar beide ‘partijen’ zich in konden vinden.

Nog een leuk detail: de twee gezinnen delen de bijkeuken. Twee afzonderlijke bijkeukens zou het huis te groot en dus te duur maken. Dan het duurzaamheidsaspect. Deze dubbele woning wordt helemaal energieneutraal gebouwd. De woning wordt uitgerust met een aardwarmtepomp en de stroom wordt geleverd door de zonnepanelen op het dak van de schuur aan de achterzijde van het perceel.

Projecten die je misschien ook interessant vindt