Levensloop bestendige woning met uitzicht en daglicht

De oorspronkelijke boerderij op het kavel verbouwen, dat was de wens van de bewoners. Maar toen ik met hen over hun wensen ging praten, bleek dat hun woondromen helemaal niet passen bij een verbouwde boerderij.

Daglicht in huis
Samen met de bewoners ben ik toen gaan kijken naar de goede en minder goede aspecten van het kavel. We kwamen erachter dat er aan de westzijde van het kavel, daar waar de zon onder gaat, veel bomen staan die het daglicht ontnemen. Dat was een uitdaging. Sterk aan de kavel: veel oppervlakte en veel uitzicht op noord, oost en zijd. Na doorvragen kwam ik verder erachter dat de wens van de bewoners is om een levensloop bestendige woning te maken met uitzicht en daglicht.

We hebben er daarom voor gekozen om het huis zo te positioneren dat de zon ’s ochtends in de slaapkamer (met schuifpui) schijnt. Daarmee haal je de zon en het daglicht vanaf het moment dat je wakker wordt naar binnen. In de hele woning is veel glas toegepast. Door het gebruik van schuifpuien kun je bovendien overal de woning in.

Privacy
Maarja, dan die westkant, de kant waar de zon onder gaat. Maar ook: de kant van de doorgaande weg. Met zo’n dilemma ben je gedwongen om keuzes te maken. Een transparante westgevel stond in dit geval haaks op de privacy van de bewoners, en daarom voor gekozen om deze zijde meer gesloten te houden.

Projecten die je misschien ook interessant vindt