Schetsontwerp: ‘ultieme schuurwoning’

Dit is een schetsontwerp voor een project binnen de Rood voor Rood regeling (RvR). De wens van de opdrachtgevers: een woning die extreem ingetogen is, zodat zij het gevoel hebben dat ze middenin het landschap wonen. Daar is deze ‘ultieme schuurwoning’ uitgerold.

Bij de toepassing van RvR heb je te maken met buren, je bouwt immers op een plek waar voorheen schuren stonden. Voor het schetsontwerp was privacy daarom een belangrijk uitgangspunt. Aan de achterzijde, de kant van de buren, hebben we de woning om die reden meer gesloten gemaakt. Aan de andere zijde, de kant van het uitzicht en de zon, opent de woning zich. 

De ambitie om er een passief huis van te maken komt hiermee automatisch binnen handbereik. Omdat het huis optimaal gebruik maakt van de zon kan deze wens relatief eenvoudig gerealiseerd worden. Naast goede isolatie is er niet overdreven veel techniek nodig om het doel, een passief huis, te bereiken.

Een andere wens van de bewoners was om een overdekte veranda te creëren die in het hoofdvolume valt. Die zie je op de afbeelding terug op de plek waar een poppetje met groen shirt op een loungebank zit (het valt nauwelijks op, vandaar dat ik het er even bij zeg). De veranda grenst direct aan de woonkeuken annex kamer. Binnen hebben de toekomstige bewoners namelijk gekozen voor één grote ruimte. 

Tot slot wilden de bewoners een werkplek aan huis creëren die zoveel mogelijk is afgelosten van het leefgedeelte. Middels een groene haag is deze afscheiding gecreëerd. Zo worden werken en wonen hier uit elkaar gehouden. 

Projecten die je misschien ook interessant vindt