Van schuur naar woonhuis

Voor de eigenaren van dit erf in het buitengebied in Diepenveen heb ik een ontwerp gemaakt voor de verbouwing van een oude schuur tot woonhuis. Door deze verbouwing is in de hoofdboerderij (gelegen naast deze verbouwde schuur) ruimte gemaakt voor de kinderen van het echtpaar.

Voor de verbouwing van deze schuur is gebruik gemaakt van de KGO-regeling. Deze regeling is in het leven geroepen om gebouwen als deze een nieuwe bestemming te geven, in dit geval een woonbestemming. Doel: stimuleren dat oude schuren als deze niet vervallen, omdat ze geen bestemming meer hebben. Voor dit echtpaar was de KGO-regeling de perfecte uitkomst op weg naar hun wens: een extra woonhuis op het erf.

De uitdaging bij het ontwerpen van de verbouwde schuur: de karakteristieke schuur zoveel mogelijk in tact laten en daglicht creëren (schuren als deze zijn vaak erg donker). Dat laatste heb ik – in samenspraak met de bewoners – gedaan door aan de zuidzijde van de woning dakramen te maken. Deze geven veel licht in de woning, ook op de begane grond. Daarnaast hebben we aan de noordkant een grote glaspui gecreëerd. Deze pui zorgt voor veel verbinding met buiten en uitzicht over de achterliggende weilanden.

Related Projects