Op je stek in de Tuinen van Zandweerd

Op je stek. Een bijzonder project in de wijk Zandweerd in Deventer. Op een unieke plek dichtbij de IJssel aan de stadsrand van Deventer ontwikkelt de Gemeente Deventer een nieuwe toekomstbestendige woonbuurt. Duurzaam, ontspannen en gezond wonen in een tuinenlandschap staan hier centraal. Voor de woningen geldt geen beeldkwaliteitsplan.

Daarvoor in de plaats zijn er drie uitgangspunten:

  • Natuurlijk: Het tuinenconcept staat centraal. De bebouwing is duurzaam, divers en in harmonie met de omgeving.
  • Ingetogen: Eenvoudige en terughoudende architectuur.
  • Vakmanschap: Met aandacht voor materiaal en detail.

Bovendien hebben de kavels een beperkte footprint. Dit zorgt voor creatieve ontwerpen waarin slim omgegaan wordt met de ruimte. Graag vertel ik meer over een aantal van de woningen die op deze plek komen.

Ruimte voor zowel samenkomen als terugtrekken

Ruimte goed benutten is het ‘sleutelwoord’ voor deze kavels. Zeker bij deze woning, waar een samengesteld gezin komt te wonen. Er is extra behoefte aan een eigen plek in huis voor iedereen. Elk kind krijgt een eigen slaapkamer en ook voor de ouders is er een eigen ruimte om zich in terug te trekken. Dat is de bovenste woonlaag geworden. Op de eerste verdieping zijn de slaapkamers van de kinderen te vinden en de begane grond is de plek om samen te komen.

Muziek is één van de dingen die dit gezin samenbrengt. De woonkamer heeft daarom een dubbele functie. Hier is ook ruimte om met 5 of 6 mensen tegelijk muziek te maken. Deze woonkamer / muziekkamer is wat meer afgesloten van de omgeving. De verbinding met buiten vind je in de keuken. De keuken bevindt zich aan de voorzijde, aan de straatkant. Ook vind je een grote glaspartij langs de trappen. Zo schijnt de ochtendzon dwars door het huis de keuken in.

Tiny house omarmt beschermde boom

De opdrachtgever van deze woning kwam met een leuke uitdaging bij ons. Het huis mocht een oppervlakte hebben van maximaal 50 m2. Daarnaast moet de bebouwing uit de buurt blijven van de beschermde boom die al op de kavel staat. Een toffe uitdaging! Door creatiever met de ruimte om te gaan voelt het huis toch verassend ruim aan en de beschermde boom wordt omarmt door de gekromde gevel. De duurzame materialen, zoals de houten gevelbekleding, maken dit huis op deze kavel compleet.

Geef een antwoord

We laten je mailadres niet zien.