De oude boerderij is weer hip

 In Blog

Oude woonboerderijen zijn in trek. Daar is geen uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar dat zeg ik uit eigen ervaring. Er kloppen steeds meer mensen bij mij aan die een oud boerderijtje op het oog hebben en daar iets moois van willen maken. Ik snap wel waarom.

De toegenomen belangstelling geldt met name voor de wat kleinere woonboerderijen. Het sluit aan bij de trend dat mensen kleiner willen wonen. Juist deze kleine boerderijtjes zijn de afgelopen jaren sterk in prijs gedaald, omdat de belangstelling lange tijd uitbleef. Om die reden is het nu een aantrekkelijk alternatief voor een nieuw huis.

marten-okkenbroek-2

Verbouwde boerderij in Okkenbroek (klik op de foto voor meer afbeeldingen van dit project)

Kosten
Natuurlijk moet je aan het werk met een oude boerderij. In veel gevallen moet de hele boel van binnen worden gestript en opnieuw worden geïsoleerd. Dit vergt al een investering van rond de anderhalve ton. Samen met de aanschaf van een dergelijke boerderij, meestal rond de drie ton, woon je in een karakteristieke gemoderniseerde woonboerderij voor onder het half miljoen. Hiermee ben je per saldo veel voordeliger uit dan bij een nieuw huis van gelijke omvang op een lege vergelijkbare kavel.

Renovatie
Het nadeel van oude boerderijtjes, waar vroeger de keuterboeren woonden, is dat deze donker en hokkerig zijn. De zijkanten zijn laag, waardoor je voor je gevoel te weinig licht naar binnen krijgt. De voornaamste uitdaging bij de renovatie is dan ook om het ruimtelijke gevoel weer terug te brengen. Dit kun je allereerst doen door ruimtes binnenin met elkaar te verbinden (en dus muren weg te breken). Dit kan eenvoudig in oude boerderijen, omdat de houten gebinten de draagconstructie vormen. Een open woonkamer met keuken op de voormalige deel kan het resultaat zijn.

Marten_Ontwerp_Gerealiseerd_Gerenoveerde-boerderij-bijgebouwen-2

Verbouwde boerderij op de Elshof (klik op de foto voor meer afbeeldingen van dit project)

Daarnaast kan het nodig zijn om de gevelopeningen groter te maken, om zo meer licht naar binnen te krijgen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het raam door te laten lopen in het dak (bekijk dit voorbeeld), of door de muur iets naar binnen te plaatsen, waardoor deze muur hoger wordt en dus meer licht (bekijk dit voorbeeld) binnen laat. Ook dakramen zijn bij boerderijen een effectieve manier om meer licht naar binnen te krijgen. In combinatie met een gedeeltelijk open verdieping, geeft dit een mooi licht en ruimtelijk effect (zoals goed te zien in deze interieur beelden).

Stookkosten
Een andere uitdaging is om de stookkosten naar beneden te brengen. Dit kun je doen door aan de binnenzijde voorzetwanden met isolatie toe te passen. De buitenkant wil je immers onaangetast houden. Datzelfde kun je doen met het dak. Ook de (houten) begane grond vloer moet meestal vervangen worden door een geïsoleerde betonnen variant. Op deze manier haal je dezelfde isolatiewaarden als in een nieuw huis.

schuurwoning_marten-5

Verbouwde boerderij in Olst (klik op de foto voor meer afbeeldingen van dit project)

Al met al is het verbouwen van een oude boerderij minder eng dan veel mensen denken. De houten draagconstructie geeft je binnenin veel vrijheid, en ook in het kader van licht en isolatie zijn er veel mogelijkheden. Benieuwd wat er mogelijk is? Laat je inspireren door de projecten die ik noem in deze blog. Enthousiast geworden? Kijk dan eens op Funda of er boerderijtjes in de buurt te koop zijn (deze bijvoorbeeld).

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Laat een reactie achter