Overweeg eens een verbouwing

 In Geen categorie
Moderne aanbouw aan karakteristieke boerderij

Moderne aanbouw aan karakteristieke boerderij

De huizenmarkt zit flink in de lift, dat zal niemand ontgaan zijn. De meeste kavels en woningen worden snel verkocht. En nee, dan hebben we niet langer uitsluitend over Amsterdam en Rotterdam. In heel Nederland worden er veel huizen en kavels verkocht tegen goede prijzen. Het gaat zelfs zo goed, dat de voorraad nu op begint te raken. Het alternatief: verbouwen.

Op de site van NRC las ik begin januari een artikel waarin wordt beschreven hoe huizen als warme broodjes over de toonbank gaan. In het artikel wordt gesproken over open dagen waar soms wel zestig geïnteresseerden op af komen. Zeven of acht mensen doen een bod en degene die het hoogste biedt en meteen een koopcontract kan afsluiten, krijgt het huis. Zo gaat dat tegenwoordig.

Het beschrijft de markt zoals die nu is. Een markt waar verkopers en makelaars de dienst uit maken. Dat was in 2014 wel anders. Volgens NVM-cijfers staat een huis gemiddeld nog maar 79 dagen te koop, tegenover 101 dagen vorig jaar. Ook de keuze is beperkter. In 2015 kon een koper nog uit tien huizen kiezen, nu zijn dat er zes. In het crisisjaar 2009 wisselden 9,572 huizen in augustus van eigenaar. In augustus vorig jaar waren dat er 19.975.

Verbouwen
Het gevolg van die krapte is dat de prijzen flink stijgen. Áls je al wat vindt. Veel opdrachtgevers waar ik mee in contact ben willen maar wat graag bouwen, maar kunnen geen geschikte kavel vinden. De overheid weet dat er veel vraag is naar bouwkavels, maar voordat er nieuwe woonwijken zijn uitgedacht, zijn we vijf tot tien jaar verder. Terwijl mensen nu een nieuwe stap willen zetten.

Een goed alternatief in deze situatie is om je huis te verbouwen. Aan de wens om te verhuizen liggen namelijk behoeftes ten grondslag, die misschien ook wel te realiseren zijn in een bestaande woning.

Een paar voorbeelden:

  • Je wilt meer ruimte
  • Je wilt meer contact met de omgeving
  • Je wilt meer duurzaamheid
  • Je wilt in een andere omgeving wonen

In het laatste geval is een verbouwing geen uitkomst. Ben je erg ontevreden over je huidige huis en wil je het radicaal anders aanpakken? Dan is het voor de portemonnee vaak ook beter om verder te kijken en helemaal opnieuw te beginnen. In alle andere gevallen is verbouwen zeker een uitkomst.

Eigentijdse aanbouw aan typische jaren '30 woning

Eigentijdse aanbouw aan typische jaren ’30 woning

Licht en ruimte
Het is een veelgehoorde uitspraak als het mensen niet lukt om een ander plekje te vinden: we hebben het hier zo slecht nog niet. En dat is vaak een hele terechte opmerking. Ruimte, licht, duurzaamheid, het is allemaal te realiseren in een bestaande situatie. Daarvoor hoef je haard en huis niet te verlaten.

Oudere huizen zijn vaak opgebouwd uit meerdere kleine ruimtes. Haal je een aantal muren weg, dan zul je merken dat er best veel ruimte in het huis zit. Meestal gaat de ruimtebehoefte over een gevoel van ruimte. De term ruimtelijk is daarbij meer op zijn plaats. Door ruimtes met elkaar te verbinden kan het gevoel van ruimte worden gerealiseerd.

Het gevoel van ruimte wordt daarnaast versterkt door licht. Oudere huizen zijn in de regel donker en gesloten, maar ook daarvoor zijn allerlei oplossingen te bedenken. Denk aan dakramen en extra openingen in de gevel. Die extra openingen zorgen niet alleen voor meer licht, maar ook voor meer contact met buiten. Daardoor haal je buiten als het waren naar binnen. Meer licht, meer zon, meer uitzicht, wie wordt daar nou niet vrolijk van? Je huis voelt op slag groter aan.

Duurzaamheid
Tot slot het duurzaamheidsaspect. Tegenwoordig worden er hele andere eisen gesteld aan de isolering van het huis dan voorheen. Maar ook in een bestaand huis kunnen isolatiewaardes flink omhoog. Zo kun je extra isolatiekorrels in de luchtspouw spuiten, een extra voorzetwand plaatsen of zelfs een nieuwe buitenschil maken. Doe daar ook nog zonnepanalen en bijvoorbeeld een lucht- of aardwarmtepomp bij, en je huis is op slag een stuk duurzamer.

Uiteindelijk is het mijn doel als ontwerper om mensen te laten wonen in een fijn huis. Dat kan net zo goed in een nieuw te bouwen huis, als in een bestaand huis. Wat mij betreft een groot bijkomend voordeel van verbouwen tegenover nieuw bouwen: het karakter en de geschiedenis blijft behouden. Een groot goed in een tijd waarin snel voor sloop wordt gekozen.

Woon je op een fijn plekje, met een mooi uitzicht en goede buren? Denk dan twee keer na voordat je besluit om ergens anders opnieuw te beginnen. Waarschijnlijk is er met jouw huidige huis meer mogelijk dan misschien op voorhand denkt.

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Laat een reactie achter