Schuur voor schuurregeling biedt kansen

 In Blog

De ‘schuur-voor-schuurregeling’ en een zogenaamde ‘sloopbank’ gaan het vanaf volgend jaar waarschijnlijk makkelijker maken om vrije bouwkavels in het buitengebied te vinden. Die kavels gaan ‘ten koste’ van oude vervallen schuren, die de komende jaren vrijkomen in de gemeente Raalte (360.000 vierkante meter naar schatting). Een win-win situatie.

Dat is de conclusie die ik trek op basis van de concept-nota, die burgemeester Martijn Dadema en wethouder Wout Wagenmans van de gemeente Raalte afgelopen donderdag presenteerde aan 125 belangstellenden, waaronder ikzelf. Alleen de gemeenteraad moet nog instemmen.

Liever schuren dan buren
In de strijd tegen vervallen en leegstaande schuren, hanteert de gemeente Raalte op dit moment nog de Rood voor Rood regeling. Met deze regeling kan een vervallen schuur gesloopt worden, in ruil voor een nieuwe bouwkavel. Met de opbrengsten van het kavel, kan de sloop van de schuur worden bekostigd. Een prima uitgangspunt, waar het niet dat deze regeling een paar beperkingen heeft, die de afgelopen jaren doorslaggevend bleken (lees: er werd dus weinig gebruik gemaakt van de regeling).

Één van de belangrijkste beperkingen: je mag als grondeigenaar geen winst maken op de Rood voor Rood regeling. Levert het kavel meer op dan dat de sloop van de schuren kost? Dan moet je het verschil afdragen aan een groenfonds van de gemeente. Je krijgt dus buren (minder privacy), zonder dat je daar financieel beter van wordt. En dus denken mensen: liever schuren dan buren. Daarnaast is de regeldruk groot. Er zijn veel voorwaarden, die door potentiele gebruikers van de regeling als lastig worden ervaren.

Makkelijker
Met de nieuwe regelingen, die dus nog wel goedgekeurd moeten worden door de gemeenteraad, wordt het makkelijker:

  • Via verhandelbare sloopbewijzen wordt het mogelijk dat een gesloopte schuur op erf A leidt tot een nieuw kavel op erf B
  • Hiervoor wordt een ‘sloopbank’ in het leven geroepen
  • De beperking van minimaal 850 vierkante meter (zoals die is opgenomen in de Rood voor Roodregeling) wordt verruimd, waardoor ook kleinere schuren in aanmerking komen
  • Ook voor bedrijven worden de mogelijkheden verruimd. Een vervallen schuur kan in de toekomst ook plaatsmaken voor een bedrijfsgebouw, ook voor niet-agrarische bedrijven.

Al met al vind ik dit een hele goede zet van de gemeente Raalte. Er vanuit gaande dat het plan door de gemeenteraad komt, wordt het vanaf 1 januari 2018 voor iedereen beter: voor bezitters van oude vervallen schuren (het wordt makkelijker en interessanter om deze te laten slopen), voor mensen die in het buitengebied willen wonen (het wordt makkelijker om een kavel te vinden) en voor jou, inwoner van de gemeente Raalte. Want, en dat is het belangrijkste van allemaal, het buitengebied wordt mooier van deze nieuwe plannen.

Ben je op zoek naar een kavel in het buitengebied?
Wil je in het buitengebied wonen, maar lukt het je tot dusver niet om een kavel te vinden? Vanaf volgend jaar komen er mogelijkheden. Wil je straks vooraan staan? Vraag eens een schuureigenaar wat hij van plan is met zijn oude, vervallen schuren. Misschien breng je hem wel op een idee. Kun je direct polsen of je die familie als toekomstige buren zou willen hebben.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Laat een reactie achter