Jaren 70 woningen opknappen

Jaren 70-woningen opknappen: dé trend op de woningmarkt

De woningmarkt zit op slot. Er is meer vraag dan aanbod en vrije bouwkavels vind je nauwelijks. En nu? Omdenken! Steeds meer opdrachtgevers richten hun pijlen op jaren 70-woningen opknappen. Dat is best een goed idee, al zijn er een paar zaken om op te letten.

Potentie

Er zijn meerdere redenen waarom jaren 70-woning potentie hebben. Allereerst zijn het woningen die beschikbaar zijn of komen, omdat de eerste bewoners mensen zijn die nu komen te overlijden. Nog een reden: in tegenstelling tot nieuwe kavels vind je jaren 70-woningen dichtbij een stad- of dorpskern. De wijken zijn af en de bomen hebben volume. Ook staan jaren 70-woningen veelal op ruim bemeten kavels en zijn ze vrij degelijk gebouwd.

Nadelen

Nadelen zijn er ook. Jaren 70-woningen kenmerken zich bijvoorbeeld door de klein opgezette bovenverdiepingen. Met een beetje geluk vind je een of twee prima slaapkamers maar veel vaker is het kruipdoor sluipdoor. Dan de isolatie. Veel woningen uit deze tijd zijn gebouwd met een spouwmuur, maar isolatiemateriaal is daar dikwijls niet in aangebracht. Het maakt dat jaren 70-woningen verre van aan de eisen van deze tijd voldoen. Tot slot springt de bouwstijl uit die tijd niet bepaald in het oog. Ik zou zelfs zeggen: saai.

Uitdagingen

Drie uitdagingen dus om mee aan de slag te gaan:

1. Isoleren
Het isoleren van een jaren 70-woning komt vaak neer op het doorvoeren van twee belangrijke verbeteringen: buitenmuurisolatie en dakisolatie. Buitenmuurisolatie sorteert het meeste effect door aan de buitenzijde isolatiemateriaal aan te brengen en dit bijvoorbeeld te stucen. Dakisolatie is ingrijpender, maar door dit uit te laten voeren pak je een belangrijk thermisch lek aan.

2. De bovenverdieping
Om een aantal fijne slaapkamers te kunnen creëren op de bovenverdieping zul je in de meeste jaren 70-woningen meer ruimte nodig hebben. Dit kan worden bereikt door een of meerdere dakkapellen te plaatsen. Nog verstandiger is om de vaak flauwe helling van het dak te versteilen, wat zorgt voor meer hoogte. Als je toch bezig gaat met de isolatie van het dak is dit twee vliegen in één klap.

3. Uitstraling
Je voelt hem aankomen: een nieuwe buitenschil én een nieuw dak, daarmee pak je direct de gehele buitenkant van de woning aan. Door aan de slag te gaan met bovengenoemde punten maak je met relatief beperkte middelen een modern huis van je jaren 70-bungalow, niet alleen qua isolatie en ruimte op de bovenverdieping, ook qua uitstraling.

Kosten

Ik voel de vraag aankomen: met welke kosten moet ik rekening houden? Voor de vuist weg: 150.000 euro. 70.000 euro voor een schuiner en beter geïsoleerd dak, 30.000 euro voor een nieuwe buitengevel en nog eens 50.000 euro voor alle bijkomende kosten, zoals een nieuwe keuken, badkamer en vloerafwerkingen. Of dit de moeite waard is voor jaren 70-woningen opknappen? Dat kun alleen jij bepalen. Maar hopelijk heb ik je met deze informatie een paar stappen op weg geholpen. Mijn tip: kijk eerst naar de plek en de buurt en bepaal vervolgens of het huis potentie heeft om in te investeren. Een verbouwing in stappen is altijd een optie.