Uitbouwen woning

Uitbouwen? Begin met de laatste stap.

Beginnen bij het begin, het klinkt logisch als je aanpassingen wilt doen aan een bestaand huis. Ik mis een slaapkamer, dus ik plaats een verdieping op de garage. En over drie jaar: we willen een grotere keuken dus we bouwen een stukje uit. Later nog een dakkapel, misschien nog een serre. Rijd door een woonwijk die al wat ouder is en je herkent ze zo: huizen waar in fases is gaan uitbouwen. Wie goed kijkt kan de fases onderscheiden, als jaarringen bij bomen. Het gevaar (en dit zie je dus ook vaak): het wordt rommelig, de lijn ontbreekt.

Het beoogde resultaat

Daarom is het, geheel tegen je gevoel in, slim om achteraan te beginnen bij de renovatie van een huis – met nadenken, welteverstaan. De bezitters van deze woning klopte bij me aan met de vraag of ik mee wilde denken over de transformatie van de door hen aangekochte jaren ‘70 bungalow. Ze hadden allerlei ideeën maar lieten me ook weten dat het niet haalbaar is om alles in één keer te doen. Stap voor stap dus. Slim, want zo blijft het (financieel) behapbaar. En dus vroeg ik: ‘Wat wil je over tien jaar bereikt hebben?’

Weet je nu al dat je iets gaat renoveren in fases, denk dan na over het beoogde EINDresultaat. Wat heb je uiteindelijk voor ogen? De opdrachtgevers lieten me weten dat ze boven meer ruimte willen creëren, dat ze daar de indeling willen aanpassen en dat ze iets willen doen aan de gedateerde uitstraling van het huis. Daar is onderstaand plan uitgerold. De gestucte muren, nieuwe pannen, het gevelhout en twee overkappingen geven de woning een nieuwe, frisse uitstraling. Bovendien wordt er met een dakkapel over bijna de gehele breedte van het huis aanzienlijk meer ruimte gecreëerd boven.

Eerst de bovenverdieping

De bewoners kiezen ervoor om in fase één de bovenverdieping aan te pakken. De dakkapel wordt geplaatst, de indeling op de eerste verdieping gaat op de schop en er worden nieuwe pannen geplaatst. Als de middelen weer zijn aangevuld kunnen zij verder met dit plan. Door eerst een totaalplan te maken wordt dubbel werk voorkomen en zorgen zij ervoor dat alle stappen met elkaar samenhangen. Dit komt het eindresultaat ten goede.  

Het gevaar dat op de loer ligt is dat je de eindstreep niet haalt. Probeer daarom van te voren in te schatten of je in staat bent om steeds opnieuw financiële middelen te vergaren om de stappen ook daadwerkelijk uit te voeren. 

Jaren ‘70 bungalow

De jaren ‘70 bungalow is bij uitstek een interessante categorie als je nu op zoek bent naar een nieuw huis. Nieuwbouw en nieuwbouwkavels worden steeds duurder en zijn nauwelijks beschikbaar. Terwijl jaren ‘70 woningen veel beschikbaar komen. De huizen zijn misschien niet zo ruim als ze tegenwoordig worden gebouwd en qua isolatie kunnen ze beter, maar de percelen waar ze destijds op gebouwd zijn, zijn relatief groot. Bovendien vind je jaren ‘70 woningen dikwijls aan de randen van dorpskernen: gewilde plekken dus. Het belangrijkste argument: er is vaak iets heel moois van te maken. Het plan wat ik samen met deze opdrachtgevers heb gemaakt bewijst dat.

2 Comments

Comments are closed.