Verplicht gasloos bouwen per 1 juli 2018, is dat erg?

 In Blog, Duurzaam

Ik ben druk geweest in de eerste maanden van 2018. De reden: nieuwbouwwoningen waar na 1 juli een bouwaanvraag voor wordt gedaan, moeten in principe gasloos zijn. Dat vooruitzicht zorgde voor extra drukte. Een woning mét gas, nu het nog kan … Omdat 1 juli al bijna is, kan ik opdrachtgevers in de toekomst alleen nog maar helpen aan een gasloze woning. Is dat erg? Nee, helemaal niet.

De kranten staan de laatste weken vol over de duurzame ambities van Nederland. Er is zelfs een Nederlandse Klimaatwet in de maak. Daarvoor hebben GroenLinks, PvdA, SP, D66 en ChristenUnie vorig jaar een initiatiefwet voorgelegd aan de Tweede Kamer. Het doel: de hoeveelheid broeikasgassen in 2030 met minimaal 55 procent verminderen ten opzichte van 1990.

Al eerder werd er een wet aangenomen die bepaalt dat de gasaansluitplicht voor kleingebruikers bij nieuwbouw geschrapt wordt per 1 juli. ‘Omdat netbeheerders enkel wettelijke taken mogen uitvoeren, functioneert deze wetswijziging als een verbod op aardgas bij nieuwbouw. De wetgeving biedt wel ruimte aan het college van B&W om bij zwaarwegende redenen van algemeen belang uitzonderingen te maken (“nee, tenzij..”),’ zo staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Regulering
Volgende week is het zover en ontwerp ik voor nieuwbouw-opdrachtgevers alleen nog maar gasloze woningen. De vrijheid om te kiezen valt daarmee weg, maar het moest er een keer van komen. De duurzame ambities van Nederland kunnen namelijk alleen gehaald worden als er regulering plaatsvindt. Zo ging het ook bij asbest. We stapten pas over op alternatieven, toen asbest verboden werd. Op dat moment wisten we al lang dat asbest slecht was voor onze gezondheid.

Hoewel je het misschien onprettig vindt dat je de beslissing voor wel of geen gas niet langer zelf mag maken, ben je later waarschijnlijk blij dat je nu min of meer gedwongen bent om gasloos te bouwen. Welke van onderstaande toekomstscenario’s wordt werkelijkheid, denk je?

  • Gas wordt duurder.
  • Een duurzaam huis verkoopt makkelijker door.

De kans is groot dat beide scenario’s (snel) werkelijkheid worden. Als gasloze woningen de norm worden, wordt de doorverkoop van een huis mét gas automatisch moeilijker. De kans is ook aanwezig dat aardgaskraan in de toekomst helemaal dichtgaat. In dat geval moeten huizen mét een aardgasaansluiting eerst worden omgebouwd. Wat ook bijna zeker is, is dat aardgas duurder wordt. Vanwege de verminderde aardgaswinning in Groningen, gaat Nederland meer gas importeren. Prijsvergelijker Pircewise berekende dat de energierekening per jaar met 150 euro omhoog gaat.

Terugverdientijd
De enige reden waarom ik lange tijd kon verplaatsen in tegenstanders van lucht- en aardwarmtepompen (als alternatief voor gas) was de terugverdientijd. De relatief hoge aanschafprijs van 10.000 tot 15.000 euro (aardwarmtepomp) en 5.000 tot 10.000 euro (luchtwarmtepomp) maakt dat de alternatieven voor gas een redelijk lange terugverdientijd hebben. Nu de gasprijs stijgt, wordt de terugverdientijd automatisch verkort. Daarnaast merk ik dat de systemen steeds goedkoper én beter worden. Bovendien zijn er ook dit jaar weer aantrekkelijke subsidies beschikbaar voor warmtepompen.

De kortere terugverdientijd, de solide techniek en het feit dat de keuze wegvalt, maakt dat ik 100% supporter ben van gasloos bouwen. Het daagt ons bovendien uit om extra slim om te gaan met de belangrijkste natuurlijke (gratis) warmtebron: de zon. Misschien smaakt de extra investering nu even zuur, maar ik weet zeker dat je over tien jaar, als het apparaat is afbetaald, lacht.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Laat een reactie achter