Wonen in het buitengebied

Wonen in het buitengebied? Kavel-, spelregel- en budgettips.

Rood voor rood, KGO, ‘buiten wonen’, oftewel: wonen in het buitengebied, daarover krijgen landschapsarchitect Harry ten Have, waarmee ik veel samenwerk, en ik regelmatig vragen. Hoe bemachtig je een kavel? Welke spelregels zijn er? Hoeveel budget moet ik reserveren en wat komt er allemaal kijken bij een landschapsplan?

We hadden twee informatieavonden georganiseerd, maar die konden vanwege corona niet doorgaan. Om geïnteresseerden een beetje op weg te helpen delen we graag een paar tips met je.

Kavel

Je bent niet de enige die aast op een mooi plekje in het buitengebied. Hoe je een kavel vindt? Allereerst door er op tijd bij te zijn, want er is meer vraag dan aanbod. Voor een rood voor rood-traject is een bestemmingsplanwijziging nodig en de voorgenomen wijzigingen worden aangekondigd op de gemeentepagina’s in de huis-aan-huisbladen. De gemeentepagina van Raalte vind je hier, die van Olst-Wijhe hier. Zodra de kavels een feit zijn worden ze verkocht via makelaars en verschijnen ze ook op Funda. Kijk ook eens naar erfdeel-initiatieven.

Spelregels

Als je een kavel hebt, aan welke spelregels moet je je dan houden? Het korte antwoord luidt: een heleboel. Bij KGO-projecten staat in een landschapsplan beschreven waar zowel de omgeving als de bebouwing aan moeten voldoen. Je bent daardoor minder vrij dan wanneer je een kavel koopt op een nieuwbouwproject. Dit is iets om in je achterhoofd te houden. In deze blog vertellen Johan en Astrid wat je allemaal te wachten staat.

 

Wonen in het buitengebied vraagt om een andere manier van denken. Een huis met veel tierelantijnen past niet in het buitengebied. Maak liever gebruik van grote vlakken.

Budget

Wat ben ik kwijt? Naast de kosten voor het kavel bedragen de bouwkosten voor een schuurachtige woning 350.000 à 400.000 euro. We adviseren daarnaast om 100.000 euro extra te reserveren voor bijkomende kosten, zoals vloerafwerking, bestrating en tuinaanleg. Goed om te weten: voor een groot deel is al bepaald waar je geld naartoe gaat. In het inrichtingsplan lees je precies welke boom op welke plek moet komen te staan.

Landschap

Landschapsplan en inrichtingsplan, de termen vielen hierboven al. Hoe richt je je erf in? Harry: ‘Wonen in het buitengebied vraagt om een andere manier van denken. In het buitengebied bouwen we bijvoorbeeld geen garages, maar schuren. Een huis met veel tierelantijnen past ook niet in het buitengebied. Maak liever gebruik van grote vlakken, net zoals je die ziet bij agrarische schuren.’ In dit interview vertelt Harry meer over de landschappelijke inrichting van een erf in het buitengebied.

Hopelijk helpen we je met deze tips een beetje op weg. Geïnteresseerd om te zijner tijd deel te nemen aan een van de informatieavonden? Stuur een mailtje, dan houden we je op de hoogte. Heb je tot die tijd prangende vragen? Neem dan gerust contact met Harry of mij op.