(Ver)bouwen? Zo creëer je een fijne thuiswerkplek

Meerdere dagen per week thuiswerken is voor veel werkenden de norm geworden. Maar hoe zit het eigenlijk met je thuiswerkplek? Verbannen naar de zolder? Of zit je al maanden onder de hoogslaper van je dochter? In deze blog vertellen we hoe je een fijne thuiswerkplek creëert. 

Het is onderhand een vast onderdeel bij de ontwerpgesprekken die we voeren: de thuiswerkplek (of thuiswerkplekken). Sommige opdrachtgevers zitten, bij gebrek aan beter, al tijden aan de keukentafel. Ook gehoord: ‘De schuine wanden van de zolder komen op me af. Ik zit weggestopt in huis.’

Tijd voor verandering dus. En wat is een beter moment dan een verbouwing of de bouw van een nieuw huis? Pak het schetspapier er maar bij, daar gaan we:

Waar moet een prettige thuiswerkplek aan voldoen?

Thuiswerken biedt voordelen. Je bespaart reistijd, werkt in je fijne, vertrouwde woonomgeving en gezinsleden zijn in de buurt. Tegelijkertijd zijn rust, ruimte en inspiratie  voor velen een vereiste om goed te kunnen presteren. Kinderen die tijdens een belangrijke vergadering door het beeld banjeren? Niet ideaal. Rommel in beeld? Niet zo professioneel. Veel achtergrondgeluid? Komt de concentratie niet ten goed. ‘Jongens, kan die afwas niet later? Ik ben aan het vergaderen!’ 

Daarmee hebben we de ideale thuiswerkplek wel zo’n beetje geformuleerd: we werken het liefst de buurt van het gezin, maar wel in rust. Tot zover de overeenkomsten. Vanaf hier wordt het persoonlijker. Bovendien zijn we afhankelijk van mogelijkheden en ruimte in huis. Daarom delen we graag een aantal oplossingen met je:

1. Het ‘kantoor aan huis

Het klassieke ‘kantoor aan huis’ – denk aan een ruimte die volledig dienst doet als werkruimte en via een halletje of op z’n minst een deur afgescheiden is van de rest van het huis – is een prima en veel voorkomende oplossing voor thuiswerkers. Het grote voordeel: werk en privé zijn gescheiden. Thuis is nooit ver weg, maar daarvoor moet je wel het halletje en/of de deur door. Het helpt om te focussen en om taken en activiteiten gescheiden te houden. 

2. Werken op een vide

Voor steeds meer opdrachtgevers tekenen we vides. Zo’n opening in de verdiepingsvloer geeft een ruimtelijk gevoel en zorgt voor verbinding tussen boven en beneden. Een vide is een ideale plek voor thuiswerkers, mits je tegen omgevingsgeluid kunt. Werk je op een vide? Dan heb je je eigen, afgezonderde plek zonder het contact met de rest van het huis te verliezen. Je hoort gezinsleden thuiskomen, ruikt de geuren die opstijgen uit de keuken en hoort wanneer er een glas wordt ingeschonken (tijd om de laptop dicht te klappen!).  Best of both worlds zullen we maar zeggen. 

3. De semi-open werkruimte

In het verlengde van werken op de vide presenteren we u de afsluitbare werkruimte. Het voordeel van een semi-open werkruimte is de keuze die zo’n ruimte biedt. Ben je in vergadering of is opperste concentratie vereist? Dan kan de (glazen) wand dicht worden gevouwen. Verricht je werkzaamheden waar minder concentratie voor nodig is en vind je het juist wel prettig om de rumoer uit de rest van het huis mee te krijgen? Dan kan de wand open. Maar let op jongens: papa (of mama) is wel aan het werk. Het blijft een werkruimte.

4. De multifunctionele ruimte

Een ruimte helemaal wijden aan het thuiswerken is ruimte technisch gezien kostbaar. Bovendien niet nodig, want wanneer we werken spelen we geen piano en slapen we (als het goed is niet) en vice versa. Met het oog op het benutten van vierkante meters is een werkruimte combineren met andere functies daarom een goed idee. Veel voorkomende combinaties: de werk annex muziekkamer, de werk annex logeerkamer, de werk annex gameruimte (de grote schermen kunnen blijven staan) en de werk annex hobbykamer. Combineren is profiteren!

Wat werkt voor jou? Die vraag kan alleen jij beantwoorden. Bedenk in welke omstandigheden je het fijnst werkt en hoeveel contact je wilt met de rest van (de activiteiten in) het huis. Hopelijk kom je met bovenstaande oplossingen en gedachten tot goede, haalbare ideeën. Hulp nodig? Laat het gerust weten.