Bosw8ers winter bouwproces

Bosw8ers winter: de bomen blijven de baas

In een bos, net buiten Schalkhaar, gebeurt iets bijzonders. Waar eerst stacaravans stonden, verrijzen ingetogen woningen. Zonder tuinen uiteraard, want het bos is hier één grote achtertuin. Het doel: minimale verrommeling, maximale rust. Het komende jaar houden we je op deze plek op de hoogte van de ontwikkelingen van project Bosw8ers. Dit is deel 2, over het tot leven wekken van een goed plan.

Wie verhuist naar een nieuwe plek heeft in de regel de ambitie om er een koninkrijk van te maken – een plek van jou, voor jou en bedacht door jou. Je hoeft maar door een nieuwbouwwijk te rijden waar vrije kavels zijn verkocht en je ziet wat die behoefte oplevert: een verscheidenheid aan vormen, materialen, kleuren en afmetingen. Neem de gevarieerde, fraaie nieuwbouwwijk de Tuinen van Zandweerd in Deventer.

Het plan is degelijk, over zichtlijnen is nagedacht, bewoners zijn met zorg geselecteerd. Tijd voor het volgende hoofdstuk: bouwen. Na een paar maanden hard werken worden de contouren van de woningen zichtbaar. Er zijn uren gemaakt deze winter – in weer (sneeuw, regen) en wind. Dakplaten liggen op hun plek, de openingen in de gevels zijn duidelijk herkenbaar. Petje af voor de dames en heren die hier iedere dag werken.

Omdat de bladeren van de bomen zijn, geeft Bosw8ers zich bij wijze van uitzondering helemaal bloot. Het voordeel: de zonnestralen bereiken de woonkamers. Heerlijk die warmte. In deze tijd van het jaar is de ingetogenheid van de woningen nog belangrijker dan in de andere seizoenen. Zie het maar als een check. Als het beeld nu klopt, is het plan geslaagd. Maar uiteraard gaan wij daar niet over. We kunnen alleen onze intentie nog eens herhalen: sobere, ingetogen woningen die opgaan in de omgeving.

En de bomen? De bomen maken het goed. We hebben ze beschermd om beschadigingen te voorkomen. Ze zagen ons komen, zien bouwlui bezig en maken zich op voor een nieuw hoofdstuk in hun bestaan. Eindelijk een beetje reuring, maar niet te veel. De bomen blijven hier de baas en bepalen het ritme.