Het Sallandse coulissenlandschap is hot. Boerenbedrijven houden op te bestaan, terwijl andere bedrijven en particulieren interesse tonen in de ruimte. Het resultaat over honderd jaar als we niets doen: een wirwar aan verschijningsvormen. Samen met landschapsontwerper Harry ten Have maakte ik een plan om verrommeling in het buitengebied te voorkomen. Download onze uitgave en laat gerust van je horen als we iets voor je kunnen betekenen.
STAPPENPLAN
Ben je boer en overweeg je (al dan niet noodgedwongen) te stoppen met boeren? Wil je buitenaf wonen en ben je op zoek naar een kavel? Of ben je eigenaar van een erf in het buitengebied en wil je de functie van het erf veranderen? Dit zijn de stappen:
01.
Kansen verkennen
Ga in gesprek met familieleden, buren, mensen zoals wij en kijk om je heen. Wat kan hier, wat mag hier? Kan ik woonplekken creëren? Wil ik dat? Een camping beginnen, wijn maken, hobbyvee houden, caravans stallen of toch de oude schuren tegen de vlakte? Een kans is pas een kans wanneer jij het ziet zitten én wanneer het financieel haalbaar en interessant is.
02.
Beoordeling door de gemeente
Je hebt besloten. Asbesthoudende stallen waar voorheen koeien stonden gaan tegen de vlakte en daarvoor in de plaats wil je twee woonkavels creëren (om een voorbeeld te geven). Voordat we de plannen verder kunnen uitwerken is het zaak om een principebesluit bij de gemeente neer te leggen. Dit is als het ware je entreebewijs voor het vervolgtraject.
03.
Plan-
uitwerking
Het entreebewijs is binnen. Nu is het tijd om de plannen goed uit te werken. Afhankelijk van de plannen zijn onderzoeken nodig, zoals een bodemonderzoek, flora- en faunaonderzoek, archeologisch onderzoek, geluidsonderzoek en/of een asbestinventarisatie. Terwijl onderzoeken worden verricht starten wij met het opstellen van het landschaps- en beeldkwaliteitsplan.
04.
Bestemmings-
planwijziging
Is alles goed onderbouwd, dan wordt de bestemmingsplanwijziging ter visie gelegd in lokale kranten en op ruimtelijkeplannen.nl. Als niemand bezwaar maakt is het aan de gemeenteraad om de bestemmingsplanwijziging vast te stellen. Na akkoord van de raad wordt het plan nogmaals zes weken ter visie gelegd. Daarna is het onherroepelijk.
05.
Bouwrijp maken
De papierwinkel is compleet, dus de handen kunnen uit de mouwen. Afhankelijk van de plannen zijn vaak meerdere van de volgende handelingen nodig om een erf ‘bouwrijp’ te maken: asbest saneren, schuren slopen, nutsvoorzieningen aanleggen, verkavelen en kavelpaspoorten opstellen. In deze fase tref je alle voorbereidingen die nodig zijn om te komen tot de beoogde nieuwe functies op het erf.
06.
Bouwen en verbouwen
Nu gaat het echt beginnen. Ben je in het bezit van een kavel die is gecreëerd ter vervanging van gesloopte stallen? Dan ben je verplicht om je te houden aan de richtlijnen zoals deze zijn beschreven in het beeldkwaliteitsplan. Omdat de hiërarchie op het erf behouden moet blijven of teruggebracht moet worden, hebben nieuwe woningen meestal ingetogen, schuurachtige vormen en moet het karakter van de bestaande hoofdboerderij in tact blijven.
07.
Bestrating en beplanting
Alle nieuwe functies zijn gecreëerd. De stallen zijn verdwenen en er zijn twee nieuwe woningen verrezen op het voormalige boerenerf. Om het plan helemaal af te maken is het tijd om werk te maken van de landschappelijke inrichting. We gaan nu de streekeigen planten en bomen planten die staan beschreven in het landschapsplan. Dit is de kers op de taart.
Het Sallandse platteland
Salland, dat is het land van havezathen, keuterboerderijtjes, weides, bossen, boomgaarden en moestuinen. En dat willen we graag zo houden. Niet door ontwikkeling en verandering tegen te houden, maar door samen na te denken over de ruimtelijke inpassing van de nieuwe bewoners van het platteland.
DOWNLOAD ONZE UITGAVE 'TRANSFORMEREN OP HET SALLANDSE PLATTELAND IN 7 OVERZICHTELIJKE STAPPEN'
Starten in het buiten- gebied
Kavels in het buitengebied zijn schaars. Het gevolg? Op de dure grond worden doorgaans riante woningen gebouwd. Dit maakt het voor (door)starters bijna onmogelijk om op het platteland te wonen. Onwenselijk vinden wij! Bijna inderdaad, want we hebben iets bedacht. Door slim om te gaan met ruimte en gebruik te maken van kennis en kunde van de jongeren zelf, maken we het buitengebied weer toegankelijk voor zij die er groot werden.