Vrijstaande woning Diepenveen Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet: een efficiënter en transparanter proces

Per 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. En dat gaat veel veranderen. Het doel van deze verandering is de regels voor ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en ze te integreren. De besluitvorming moet hierdoor versnellen en het starten van bouwprojecten wordt toegankelijker. Klinkt goed, maar wat betekent dit concreet als je wil gaan bouwen? In deze blog leggen we de belangrijkste veranderingen uit. Wat de impact ervan is op het gebied van ontwerp en ruimtelijke ordening. Ook laten we zien hoe je als individu en bedrijf ermee kunt omgaan, én hoe je hierop kunt inspelen.

Een veranderende omgeving

Op 14 maart 2023 gaf de Eerste Kamer groen licht voor de invoering van de langverwachte Omgevingswet. Dit is een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse wetgeving. Waarom? Het brengt meer dan 25 bestaande wetten op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu samen tot één samenhangend geheel, waaronder de Wet KwaliteitsBorging (WKB). Deze integratie stroomlijnt het beleid en maakt procedures efficiënter, waardoor de ontwikkeling van onze omgeving wordt vergemakkelijkt.

Wat betekent dit voor jou?

  • Eenvoud en duidelijkheid: De nieuwe wet maakt het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van procedures eenvoudiger en transparanter.
  • Duurzaamheid: In de Omgevingswet is meer aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit van de leefomgeving, wat kansen biedt voor groenere en innovatievere projecten.
  • Participatie: De wet stimuleert de betrokkenheid van burgers, bedrijven en belanghebbenden bij ruimtelijke besluitvorming, zodat jij ook jouw stem kunt laten horen.
Vrijstaande woning Diepenveen Omgevingswet

Van droomontwerp naar bouw

Stel je voor: je komt samen met de ontwerper om je woonwensen te bespreken. Eerst moesten we door verschillende documenten bladeren om inzicht te krijgen in de regels. Nu kunnen wij (in het nieuwe Digitale Stelsel Omgevingswet, DSO) in één oogopslag zien welke kaders het Omgevingsplan stelt aan jouw droomwoning. Alles netjes bij elkaar, overzichtelijk en efficiënt.

In de nieuwe situatie zitten ook meteen verschillende vertegenwoordigers van de gemeente (toetsing aan regels, stedenbouwkunde, etc.) en bijvoorbeeld de brandweer aan tafel. Deze gecombineerde aanpak zorgt voor een snellere ruimtelijke afweging. Is het ontwerp goedgekeurd? Dan gaan we over naar de vergunningsaanvraag, waar onze technisch tekenaar de benodigde documenten opstelt en indient via het DSO.

Wat verandert er nog meer? De Wet KwaliteitsBorging (WKB) komt in beeld. Onze technisch tekenaar stuurt hetzelfde pakketje naar de gekozen Kwaliteitsborger. Zij controleren of het plan voldoet aan het bouwbesluit en stellen een risico-inventarisatie op. Het daaropvolgende borgingsplan bepaalt hoe de aannemer aantoont dat het bouwwerk voldoet aan kwaliteitsvoorschriften. Voor de aannemer betekent dit meer verantwoordelijkheid tijdens de bouw, maar het geeft jou als opdrachtgever extra zekerheid.

Hoe kunnen wij jóu helpen?

Als ontwerp- en adviesbureau begrijpen wij de impact van de Omgevingswet op jouw projecten en ideeën. Of het nu gaat om een nieuw woonproject of een bedrijfspand. Modern of klassiek, ‘gewoon’ duurzaam of nul-op-de-meter, buitenaf (rood voor rood) of in een nieuw te bouwen woonwijk.

De nieuwe Omgevingswet brengt enige verandering met zich mee. Tegelijk biedt het ook nieuwe kansen om deel uit te maken van een duurzamere en beter georganiseerde toekomst. Wij van Marten Ontwerpt staan klaar om jou te begeleiden en te ondersteunen in deze ontwikkelingen.

Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. Wij helpen je aan een ontwerp dat past bij jóuw leven. Waar word jíj blij van? Die vraag staat centraal. Laten we samen op zoek gaan naar het antwoord. Samen kunnen we de toekomst van onze omgeving vormgeven.