Van varkensschuur naar multifunctionele kas
The Green East is een innovatiecentrum voor de agri-foodsector, een duurzame broedplaats voor bedrijven die bij willen dragen aan de circulaire economie. Het plan, waarvoor ik in opdracht van Maan Group het ontwerp heb gemaakt, wordt in fases uitgevoerd. Fase 1 is nu afgerond.
De uitdaging voor mij als ontwerper was om goed te kijken naar de bestaande gebouwen. Zo hebben we in deze eerste fase van een voormalige varkensschuur een multifunctionele kas gemaakt. Ook op andere plekken op het terrein worden gebouwen hergebruikt.
Landschappelijke inpassing
Annelie Jansen van Maan Group: ‘Omdat we het over de circulaire economie hebben, is het fijn dat we op een plek zitten waar veel groen is.’ In het ontwerptraject hebben we er dan ook de nadruk op gelegd dat The Green East geen nieuw industrieterrein in het buitengebied wordt. De landschappelijke inpassing is een belangrijk aandachtspunt geweest.
Hoe we de gebouwen van The Green East laten passen in het landschap? Door de ruimte tussen de gebouwen te behouden, waardoor je veel doorkijkjes in het landschap creëert. Ook de vormgeving, met natuurlijke materialen en vormen die verwijzen naar schuren, past in het landschap.
Tweede fase gestart
Annelie: ‘Wij zijn ontzettend blij met het resultaat wat in de eerste fase is gerealiseerd. We zijn op dit moment bezig met Marten om de tweede fase te starten. We gaan verder om het mooie plan te realiseren.’
Meer lezen over The Green East? Bekijk de site of lees dit artikel uit De Stentor.